Kabuto

Kabuto

Kabuto er det japanske ord for en krigshjelm, men uden for Japan bruges ordet dog om de kamphjelme, der blev anvendt i det feudale Japan, hvor de primært blev båret af samuraier i kamp. Formålet med en kabuto var at holde hovedet beskyttet mod pile, sværd, sten og andre våben, og hjelmene var derfor lavet af metal, ligesom de var designet til at dække alt andet end ansigtet, der dog nogle gange var skjult bag en tilhørende maske kaldet mengu. En typisk kabuto består af en kuppelformet hjelm kaldet en hachi, hvorpå der er påsat en nakke- og ørebeskytter kaldet shikoro. Fortil befinder sig et visir kaldet mabezashi, der har til formål at beskytte øjenpartiet, og på hver side af dette sidder nogle erigerede lapper kaldet fukigaeshi, som kan variere gevaldigt i størrelse – jo højere rang desto større fukigaeshi.

Herudover er der et stykke stof eller nogle snore kaldet shikoro, så man kan fæstne en kabuto under hagen, så den ikke glider af, og så var det desuden muligt at dekorere hjelmene med forskellige effekter, både foran, bagpå og på siderne. Hjelmene fungerede nemlig også som et statussymbol, og derfor havde lavt rangerede samuraier som oftest simpelt designede hjelme, mens generaler og lignende havde ekstravagante kabutoer med alt lige fra horn og hjelmfigurer til klanemblemer og flag, så fjender for det første kunne se, at det var dem, der havde kommandoen, ligesom de fungerede som skræmmemiddel på samme måde som det ses blandt dyr, idet en tungt dekoreret kabuto ikke blot udstrålede styrke, men også pragt. Derfor var masker som regel også frygtindgydende i deres udtryk, så modstandere fik indtryk af, at de kæmpede mod mere end almindelige mennesker.

Brugen af kabutoer døde grundlæggende set ud i begyndelsen af 1600-tallet, hvor antallet af borgerkrige blev begrænset, efter etableringen af Tokugawa-shogunatet, der sørgede for at sikre national fred. Rustninger blev således unødvendige, men mange gik fortsat i arv, så de eksempelvis kunne benyttes i slutningen af 1800-tallet, hvor Boshin-krigen brød ud, da tilhængere af Kejseren valgte at afskaffe Tokugawa-shogunatet efter mere end 250 års politisk styre, hvilket samtidig betød enden for samuraiklassen. Herfra er alt samuraiudstyr endt med at blive antikviteter, der både samles af private såvel som museer.

 

Total Page Visits: 464 - Today Page Visits: 1