Ninja

Ninja

En ninja - også kaldet shinobi - var en type spion med speciale i det man i dag kalder for ninjutsu. I konflikter blev ninjaer hyret med det formål at infiltrere fjendens lejre, udføre sabotage, snigmyrde eller tilegne sig hemmelige oplysninger. Alt dette uden at gøre opmærksom på sig selv, hvilket er essensen af ninjutsu, der betyder "kunsten at skjule sig", men netop fordi ninjaer arbejdede i det skjulte, så er der også nærmest mytiske forestillinger om deres eksistens og status, og hvad de egentlig var i stand til.

Den historiske skildring af ninjaer er nemlig minimal, så deres oprindelse er ikke fuldt klarlagt, men det menes, at fænomenet opstod i det 15. århundrede, hvor Japan var præget af interne konflikter på tværs af klaner. Det er dog helt sikkert, at der senere blev et så stort behov for ninjaer, at man med tiden oprettede skoler, hvor folk gennemgik intens træning i diverse teknikker. Blandt de mest kendte er Iga og Koga i nutidens Kansai-region, og det er fra disse klaner, man har fået det største kendskab til ninjaers egenskaber og opgaver. Ninjaer beskrives ofte som en kontrast til samuraier på grund af deres amoralske og kujonagtige arbejdsmetoder, men ninjaer var ikke desto mindre loyale over for deres overordnede og satte gerne livet på spil, når de blev hyret til at udføre en særlig opgave.

Selvom ninjaer nu om dage typisk portrætteres i sorte klæder med stof, der dækker hele hovedet foruden øjenpartiet, så blev dette udseende først til, da man i 1700-tallet begyndte at skildre ninjaer på en sådan måde i teaterstykker, idet de på den måde var svære at se med en sort baggrund. Dette antræk kaldes for kurogo og anvendes fortsat den dag i dag i teaterforestillinger, hvor folk dog ikke spiller ninjaer men derimod optræder på scenen som usynlige medvirkende. At bære sort tøj ville dog kun være praktisk i mørke - i dagtimerne var det mere almindeligt at bære tøj, der kunne kamuflere en eller få en til at falde i et med mængden.

Ninjutsu er et nyere begreb, der overordnet dækker over de teknikker, som ninjaer anvendte, men disse havde typisk deres egen betegnelse, så man på den måde havde et slags CV over de egenskaber, man mestrede eller var ekspert i. Ninjaer blev først og fremmest trænet i fysiske teknikker, der blandt andet inkluderede, at man i stilhed kunne klatre op ad et reb, løbe på tegl, klatre i træer og svømme. Havde man behov for at forklæde sig som en almindelig borger, var det en fordel at kunne flere håndværk, hvilket ligeledes gjorde sig gældende med kampkunst, eftersom man skulle kunne forsvare sig, hvis det blev nødvendigt. Ninjaer kunne derfor også anvende våben såsom at skyde med bue og pil, fægte med sværd og benytte sig af kastestjerner. Herudover var det at producere gift og bomber også en teknik, der blev benyttet af ninjaer. Dog skulle man begrænse sin vægt for på den måde at kunne holde sig skjult og begå sig i stilhed, så den enkelte ninja bar kun ganske få remedier.

Fordi ninjaer arbejdede i det skjulte, så blev de allerede tillagt overnaturlige evner, dengang de eksisterede. Nogen mente blandt andet, at ninjaer kunne flyve, skifte form og sågar udøve magi. I slutningen af 1800-tallet havde ninjaer efterhånden fået status som værende en skrøne, fordi der ikke længere var behov for dem, så de med tiden var gået tabt i historien. På dette tidspunkt var de kendt som shinobi, men da Vesten fik kendskab til fænomenet, valgte man med tiden at adoptere den anden betegnelse - ninja, som blev særlig populær, efter man i filmindustrien begyndte at skildre disse med udgangspunkt i de mytiske forestillinger. Disse har siden været medvirkende til at udbrede den nu gængse opfattelse af ninjaer som værende sortklædte spioner med nærmest overmenneskelige evner, så det er vigtigt at huske på, at der sådan set eksisterer to typer ninjaer: Den historiske udgave og den fiktive udgave.

Total Page Visits: 1232 - Today Page Visits: 1