Nokogiribiki

Nokogiribiki

Nokogiribiki var navnet på en henrettelsesmetode, som blev anvendt i fortidens Japan, hvor man tog livet af dødsfanger ved at save dem ihjel. Denne henrettelsesmetode så man blandt andet også i Europa i middelalderen, hvor man eksempelvis hang dødsfanger med hovedet nedad, hvorefter man savede dem midt over, hvorved folk led en pinefuld død. Denne var om ikke andet hurtigere end i Japan, hvor Nokogiribiki nogle gange foregik i et ekstremt langsomt tempo, eftersom dødsfanger typisk blev anbragt i en kasse, som blev begravet, så kun deres hoveder stak frem fra jorden. Herpå blev en bambussav anbragt ved siden af, så forbipasserende kunne komme og lægge et snit i vedkommendes hals (eller helt save den over) og fordi hele kroppen og dermed også armene var låst inde under jorden, kunne man ikke gøre andet end at udholde smerten, der kun tog til, efterhånden som der blev skåret dybere i halsen.

Med tiden ville folk omkomme ved simpelthen at forbløde til døde, hvis der var nok mennesker, som havde valgt at skære i deres hals. Nogle omkom efter dage, mens andre først døde efter en uge. Ved at lægge en dødsfanges skæbne i offentlighedens hænder, blev ens henrettelse nemlig udskudt i et ukendt interval, fordi det hele afhang af, hvor mange der var villige til at skære i folk, der på en eller anden måde havde brudt loven.

Det menes, at Nokogiribiki opstod i 900-tallet, og herefter blev det benyttet som en henrettelsesmetode frem til 1600-tallet, hvor det blev gjort til den værste dødsdom af dem alle, som man kun kunne modtage, hvis man havde skændet eller dræbt sin overordnede. Men herfra blev Nokogiribiki også en ceremoni frem for en henrettelsesmetode, idet man begyndte at begrave dødsfanger for udelukkende at nedværdige dem ved at vise dem frem for offentligheden i et sårbart stadie. Ved siden af deres hoveder befandt sig fortsat en bambussav, men det var ikke længere tilladt for offentligheden at anvende denne. I stedet blev folk gravet fri efter tre dage, hvorpå de blev henrettet ved at blive korsfæstet. Begge henrettelsesformer blev dog afskaffet i slutningen af 1800-tallet.

Total Page Visits: 87 - Today Page Visits: 1