Haritsuke

Haritsuke

Haritsuke var den japanske form for en korsfæstelse, der blev anvendt som straf til kriminelle og blandt andet også kristne. Modsat den vestlige korsfæstelse, så blev man i Japan bundet fast i stedet for at blive sømmet, og så var det desuden kun kvinder, der blev hængt på et kors med samlede ben og udstrakte arme – mændenes ben blev nemlig spredt fra hinanden på en ekstra vandret bjælke, mens der under deres kønsorganer sad et bræt, som tyngdekraften tvang dem mod. Kvinder fik derimod blottet deres bryster, da der til ritualet hørte en særlig form for beklædning, som skulle blotte folks ribben, eftersom korset mest af alt havde til formål at sætte folk til offentlig skue i en forsvarsløs stilling.

Typisk ville den kriminelle først blive ført gennem byen på hesteryg og derefter blive bundet fast på korset under offentlighedens overværelse, og herefter ville henrettelsen så finde sted ved, at vedkommende ville få et spyd stukket i hver sin side af kroppen, hvilket altså var grunden til at ribbenene skulle være blottet, så de to bødler kunne se, hvor de skulle ramme. Ofte ville spyddene blive stukket ind og ud flere gange, inden disse omsider blev anvendt til at skære halsen over. Den døde krop samt det afhuggede hoved ville efterfølgende stå til skue i nogle dage, før liget til sidst ville blive ført væk.

I Japan har man traditionelt været en repræsentant for sin slægt, så det var ikke ualmindeligt, at man for eksempel straffede en hel familie, hvis et medlem havde begået en forbrydelse. Koner til mænd, der havde brudt loven, ville for det meste være forpligtet til at lide samme skæbne som deres ægtefæller, mens børn kunne gå fri, hvis de var unge nok. Formålet med korsfæstelser var først og fremmest at straffe folk, der havde brudt loven, men eftersom der var tale om en offentlig henrettelse, så ønskede man også at skræmme folk ved at statuere et eksempel og vise, hvad der ville ske, hvis man ikke holdt sig på dydens vej.

Folk ville blive dømt til døden af de lokale myndigheder, der ville forholde sig til deres forbrydelse og beslutte, om denne skulle straffes med fængsel, tvangsarbejde, fysisk afstraffelse eller døden. Hvis man blev dømt til døden men omkom i fængslet før sin henrettelsen kunne finde sted, ville korsfæstelsen endnu blive udført med brug af den døde krop. Selvom korsfæstelse mest var en henrettelsesmetode, der blev anvendt fra 1500-tallet og frem, så er der også registreret hændelser fra den første halvdel af det 20. århundrede, hvor der mest har været tale om sager med krigsfanger.

En anden udgave af haritsuke er kendt som mizuharitsuke, hvilket vil sige en vandkorsfæstelse. Denne henrettelsesmetode blev primært anvendt mod kristne, så de havde mulighed for at frasige sig deres tro, inden de døde. Her blev man nemlig hængt med hovedet nedad på et kors, der var placeret ved kysten, hvor det stigende tidevand ville omslutte ens hoved, så man altså endte med at drukne.

Total Page Visits: 985 - Today Page Visits: 1