Likvideringen af Kazuo Nagano

Likvideringen af Kazuo NaganoJapans største svindelsag udspillede sig i begyndelsen af 1980’erne, hvor omkring 20.000 mennesker blev franarret i omegnen af 200 milliarder yen af firmaet Toyota Shoji, der via annoncer og reklamer overtalte folk – primært ældre – til at investere i diverse projekter, der aldrig blev realiseret, med løftet om et godt afkast. I 1985 havde firmaet snydt så mange mennesker, at det kom i mediernes søgelys, og da man fik identificeret grundlæggeren Kazuo Nagano, blev han i første omgang afhørt af politiet angående ulovlige overførsler af enorme summer til udlandet. Nagano havde fået hjælp af sin advokatstab til at finde smuthuller i loven angående selve svindelsagen, så det var svært for politiet at sigte ham i denne, så i stedet for at blive fremstillet som en kriminel, blev han i medierne hængt ud som en amoralsk slyngel, der snød sagesløse folk, idet mange ældre var blevet franarret hele deres livsopsparing.

Den 18. juni samlede snesevis af pressefolk sig ude foran Naganos lejlighed i Osaka i håbet om at få en kommentar fra ham, men han forholdt sig imidlertid forskanset, og lukkede end ikke op, da der blev ringet på. Pludselig ankom to mænd på adressen, og de fortalte de mange journalister, at de var lejemordere, som var blevet hyret til at dræbe Kazuo Nagano, hvilket de simpelthen var kommet for at gøre, mens så mange vidner var til stede. Denne tilståelse foregik i form af et roligt interview foran rullende kameraer, så mange troede, at der var tale om en joke, indtil mændene imidlertid forsøgte at bryde ind i Naganos lejlighed ved at tæske løs på døren. Da dette ikke havde nogen effekt, brød de i stedet ind gennem et vindue, før de kort tid efter kom ud igen – denne gang med blod på tøjet.

Inde i lejligheden lå Nagano nemlig døende efter at være blevet stukket af en bayonet, som mændene havde medbragt, hvilket blev dokumenteret på meget grafisk vis af de tilstedeværende fotografer, og selvom han hurtigt blev kørt på hospitalet, så stod hans liv dog ikke til at redde, idet han endte med at dø af sine kvæstelser. De to såkaldte lejemordere valgte at blive på gerningsstedet, hvor de trods alt var omringet af kameraer, der havde fanget hele hændelsen, og de lod sig derfor også frivilligt anholde af politiet. Der var tale om den 56-årige Atsuo Iida, som blev assisteret af den 30-årige Masakazu Yano, og selvom beviserne kunne konkludere, at der var tale om et overlagt drab, så blev de kun idømt henholdsvis 8 og 10 års fængsel.

Drabet på Kazuo Nagano førte til øget fokus på det japanske retssystem, og hvilke konsekvenser det kan have, når offentligheden må tage loven i egen hånd. De to lejemordere blev af mange hyldet som helte, mens offeret blev betragtet som den sande skurk, og der var som sådan heller ikke meget kritik af pressens passive ageren under drabet. Det er dog uvist, om Iida og Yano rent faktisk var blevet hyret til at dræbe Nagano, eller om de i virkeligheden handlede ud fra deres egen moralske overbevisning, for hvem end der muligvis hyrede dem er aldrig blevet identificeret eller blevet stillet til ansvar. Toyota Shoji gik konkurs kort tid efter drabet på Kazuo Nagano.

Total Page Visits: 434 - Today Page Visits: 1