Neomugicha-hændelsen

Neomugicha-hændelsenKlokken 12.56 den 3. maj 2000 kørte en bus fra FukuokaKyushu med retning mod Saga, hvor den efter planen skulle ankomme en time senere. Klokken 13.35 blev chaufføren dog antastet af en 17årig dreng, der var blandt de 22 passagerer, og med sig havde han en stor køkkenkniv, som han brugte til at kapre bussen, da han truede chaufføren til at skifte kurs og i stedet køre ud på motorvejen. Mens bussen befandt sig hér valgte den unge mand uden videre at skære halsen over på en kvinde, der uvidende lå og sov, hvilket hurtigt fik panikken til at sprede sig. En anden kvindelig passager havde en hund med sig i en transportkasse, og hun anmodede om at få lov til at stige af, så hun kunne lufte den, hvilket den unge mand gav hende lov til. Kvinden formåede dog at undslippe og slog omgående alarm, da hun ankom til en telefonboks, mens den 17årige dreng lod sine frustrationer gå ud over en ældre dame, som han stak i ansigtet med sin kniv, da bussen atter begyndte at køre.

Det lykkedes politiet at opspore bussen, der havde krydset broen til Honshu, og på det tidspunkt formåede endnu en kvindelig passager at undslippe – denne gang ud ad vinduet, mens bussen trillede langsomt frem, og hurtigt herefter blev en anden ældre kvinde stukket med kniven, så der nu var tre sårede. Politiet begyndte at forfølge og overvåge bussen, og det samme gjorde de japanske medier, der fulgte hændelsen direkte – både fra landjorden og fra luften, og TV-seere fik dermed set, hvordan en mandlig passager som den næste havde held med at springe ud fra et vindue, mens bussen befandt sig i fart. Det fik den unge mand til igen at stikke den samme dame som sidst, og de skader, hun denne gang pådrog sig, endte med at koste hende livet, og hun var dermed det første dødsoffer i en buskapring i Japan nogensinde. Senere på dagen beordrede den 17årige dreng bussen standset, og han bad da alle de mandlige passagerer om at forlade den, således at hans gidsler nu bestod af 14 kvinder og piger samt buschaufføren.

Da bussen ankom til Hiroshima fik politiet bragt den til standsning, og forhandlingerne gik omsider i gang med den unge mand, der valgte at lade de sårede gidsler gå i bytte for proviant. Politiet havde desuden fundet frem til drengens familie og bragte dem til bussen, så de kunne tale ham til fornuft, men det lykkedes dog ikke, og denne kørte herefter videre, mens dens færden blev nøje overvåget af politiet, der begyndte at forberede sig på et angreb, da bussen stoppede sent på aftenen og holdt stille natten over. Da det begyndte at blive lyst, valgte politiet at handle, da de så en mulighed, og omkring klokken 5 indtog bevæbnede styrker bussen, hvor det lykkedes dem at overmande den 17årige dreng uden at nogen kom noget til, og 15½ time efter kapringen, var det hele omsider forbi. 

Sagen er i medierne kendt som Neomugicha-hændelsen, fordi den unge mand forinden havde truet med at kapre en bus på internetsiden 2channel, hvor han kaldte sig Neomugicha. De andre brugere troede dog ikke på ham, og ingen slog derfor alarm, men efterfølgende valgte det japanske politi at optimere deres overvågning af adfærd på internettet, hvilket blandt andet førte til en anholdelse af en anden ung mand, der senere truede med en buskapring på 2channel under et lignende navn. Den 17årige viste sig at være et mobbeoffer, og han pjækkede derfor det meste af tiden, som han i stedet tilbragte derhjemme foran computeren, og det var hér han udviklede sin voldelige adfærd, da han både forgreb sig på sine forældre og familiens hund. Dette førte til, at drengen blev indlagt i marts 2000, men i maj fik han lov til at forlade behandlingsstedet, og det var her han anskaffede sig en kniv med det formål at invadere en skole og dræbe så mange børn som muligt. Det var dog Golden Week, hvilket er en helligdagsperiode i Japan, og den unge mand ændrede derfor planer, og besluttede sig i stedet at kapre en bus, hvilket han altså fik realiseret. På grund af hans unge alder er hans identitet blevet holdt hemmelig, og han blev heller ikke idømt fængsel. I stedet blev han anbragt på en genopdragelsesanstalt, hvorfra han blev prøveløsladt i 2006.

 

Total Page Visits: 507 - Today Page Visits: 1