Japans grundlovsdag

Japans grundlovsdagDen japanske grundlov blev udarbejdet i kølvandet på Anden Verdenskrig med det formål at skabe et moderne og ikke mindst fredeligt demokrati, hvor frihed og rettigheder var i fokus. Japan havde i 1945 overgivet sig til USA, der som konsekvens okkuperede landet i årene efter, og det førte i 1947 til udformningen af en grundlov skabt af Japan og USA i fællesskab. Dette har siden været med til at konsolidere Japans nære forhold til Vesten, idet man implementerede vestlige værdier i lovgrundlaget, og dette var i særdeleshed med til at trække Japan fri fra ruinerne og gøre landet til en økonomisk stormagt i årtierne efter krigens afslutning. Præcis som i Danmark, så er den japanske grundlovsdag en national helligdag. Denne er på japansk kendt som Kenpo Kinenbi og falder den 3. maj, hvor loven officielt trådte i kraft i 1947.

Oprindeligt var loven allerede klar den 3. november året forinden, hvor man havde tænkt sig at implementere den, fordi dette var Kejser Meijis fødselsdag, men fordi dagen derfor allerede var en helligdag, så valgte man at rykke grundlovsdag til den 3. maj, så den i stedet blev en del af helligdagsperioden kendt som Golden Week. 3. november blev i stedet navngivet Bunka no hi (Kulturens dag) og har siden fungeret som en dag, hvor man fejrer kultur og frihed.

På grundlovsdag kan man blandt andet værdsætte og tænke over værdien ved at leve i et demokrati, og på denne dag har det japanske parlament for eksempel åbent for offentligheden, der kan få et personligt indblik i demokratiets grundpille. Der kan således også være offentlige debatter, hvor man diskuterer demokratiet og de fordele og ulemper, som dette har og har haft for det japanske samfund, siden grundloven blev indført.

 

Total Page Visits: 337 - Today Page Visits: 1