Sagen om Takashi Saito

Sagen om Takashi SaitoDen 26. juni 2007 kollapsede den 17-årige sumobryder Takashi Saito (kendt som Tokitaizan) under træning i sin klub i byen Inuyama i Aichi-præfekturet. Saito blev erklæret for død kort efter, og selvom han tydeligvis havde blå mærker og indre blødninger, så blev dette blot anset for at være et resultat af hans træning, idet et hjertestop blev angivet som årsagen til hans død. Dette nægtede Saitos far dog at acceptere, så han krævede en obduktion af sin søn, hvilket senere skulle vise, at teenageren godt nok havde fået de mange skader under træningen i sin klub, men at han simpelthen var blevet tæsket i en sådan grad, at han endte med at dø af sine skader, eftersom disse altså var medvirkende til organsvigt. Den efterfølgende efterforskning afslørede, at Saitos træner, Junichi Futatsuryu, havde udsat Saito for torturlignende mishandling under en træningssession kaldet butsukari-geiko, der normalt kun skal vare 5 minutter, men denne endte i stedet med at strække sig over en halv time, hvor drengen blev bundet til en pæl og slået med en ølflaske af Futatsuryu, der samtidig beordrede sine andre elever til at overfalde Saito med et baseballbat af metal. Den kvæstede teenager lå efterfølgende bevidstløs og udåndede kort tid efter.

Sagen sendte chokbølger gennem Japan, eftersom landets nationalsport var blevet ramt af en skandale, hvilket førte til, at Futatsuryu blev afskediget som den første leder i en sumoklub nogensinde. Men det var ikke hans eneste straf, for han og tre af hans elever blev anholdt året efter, hvor Futatsuryu imidlertid nægtede anklagerne om manddrab. Han mente i stedet, at der var tale om disciplinær træning og ikke mishandling. Denne undskyldning holdt dog ikke i retten, så i 2009 blev Futatsuryu idømt 6 års fængsel, mens de tre elever modtog betingede fængselsdomme, samtidig med at de blev smidt ud af deres klub. Futatsuryu blev alvorligt syg i 2014 og blev overført til et hospital, hvor han døde i en alder af 64 år.

Sagen om Takashi Saito førte til øget opmærksomhed rettet med sumo-klubber, hvor man siden har ført kontrolbesøg over forholdene og de anvendte træningsmetoder. Inden for det retsmedicinske område kom der ligeledes ændringer, for før Saitos død var det ikke så almindeligt at udføre obduktioner – heller ikke selvom dødsfald virkede mistænkelige, men siden da er det blevet mere udbredt at foretage obduktioner, selv hvis dødsårsagen umiddelbart virker oplagt. I Japan kremerer man nemlig lig, hvilket fører til, at nødvendigt bevismateriale går tabt, så man er i højere grad begyndt at forholde sig til vigtigheden ved at fastslå dødsårsager.

Total Page Visits: 423 - Today Page Visits: 1