Kyushu-oversvømmelserne i 1953

Kyushu-oversvømmelserne i 1953
Tonsvis af tømmer blev revet med af vandmasserne

Kyushu-oversvømmelserne i 1953

Fra den 25. til den 29. juni 1953 blev de sydlige egne af Japan ramt af voldsomme mængder nedbør, hvilket især gik ud over Kyushu, hvor man den 26. juni fik mest regn, da der på denne dag alene faldt flere hundrede millimeter. I Kumamoto-præfekturet registrerede man sågar over 500 millimeter, hvilket var en tredjedel af hele den mængde nedbør, der blev målt under det fire dage lage regnvejr. Dette skabte selvsagt oversvømmelser, da floder endte med at gå over deres breder i flere af Kyushus præfekturer samt Yamaguchi-præfekturet på Honshu, hvor 25 mennesker endte med at drukne. Men dette var intet sammenlignet med dødstallet på Kyushu, hvor næsten 1000 mennesker omkom i vandmasserne.

Oversvømmelserne var ikke centreret i et enkelt præfektur, men hændte i samtlige af Kyushus 7 præfekturer, hvor man oplevede dødsfald - foruden Miyazaki-præfekturet, hvor man slap uden de store skader. Anderledes forholdt det sig i Kumamoto-præfekturet, hvor 1/3 af de omkomne befandt sig. Særligt området omkring Aso-vulkanen blev hårdt medtaget, fordi dette er en aktiv vulkan, som tit går i udbrud, hvilket har ført til, at der ikke er mange skovområder omkring den. Dette førte derfor til jordskred, som var med til at omdirigere og oversvømme floder, så de gik over deres breder, hvorved flere omkringliggende landsbyer blev skyllet væk, da vandet løb igennem det nedadgående bjergterræn. Faktisk var Aso-vulkanen gået i udbrud to måneder forinden, så vandet blev til en mudret konsistens som følge af den store mængde aske, som det bragte med sig.

Udover de mere end 1000 dødsfald, så blev over 30.000 bygninger ødelagt, snesevis af kulminer blev oversvømmet, mens hundredvis af broer blev skyllet væk, så vej- og jernbaneforbindelser mellem byer forsvandt, hvorved de blev isoleret. I sidste ende løb skaderne op i over 220 milliarder yen, hvilket gjorde dette til de hidtil dyreste oversvømmelser i Japans historie - først og fremmest grundet deres omfang. Men selvom man havde lidt et højt antal ofre, så blev dette overgået måneden senere, da Wakayama-præfekturet ligeledes blev ramt af oversvømmelser. Okkupationen af Japan var sluttet året forinden, så 1953 blev generelt et år, hvor Japans selvstændige beredskab måtte lære at håndtere store katastrofer.

Total Page Visits: 205 - Today Page Visits: 1