Miyagi-jordskælvet i 2003

Miyagi-jordskælvet i 2003
Jordskælvet ramte under en nyhedsudsendelse

      

      Miyagi-jordskælvet i 2003

Klokken 18.24 den 26. maj 2003 blev Miyagi-præfekturet i Tohoku-regionen ramt af et jordskælv, der havde en styrke på 7,2 på momentmagnitudeskalaen. Jordskælvets epicenter lå 72 kilometer under byen Kessennuma, der derfor blev hårdt medtaget af rystelserne, men generelt førte disse til ødelæggelser i store dele af præfekturet, hvor enkelte bygninger faldt sammen, mens andre blev ramt af jord- eller stenskred, som blev udløst af jordskælvet. For en sikkerheds skyld blev et tsunami-varsel ligeledes udstedt, men kun ganske små bølger ramte kysten i kølvandet på jordskælvet.

Utroligt nok endte ingen mennesker med at miste livet, men 174 personer måtte dog efterfølgende behandles for mindre skader. Jordskælvet endte med at føre til en strømafbrydelse, er påvirkede 17.000 mennesker, ligesom jernbanenettet blev sat ud af drift grundet skader på skinner og broer, mens flere veje måtte lukkes grundet sprækker i asfalten. Trods sin styrke skabte jordskælvet dog ikke den store ravage, og det blev dermed et eksempel på, hvordan man i det moderne Japan havde formået at gardere sig mod voldsomme jordskælv. Mange indbyggere fik også en automatisk alarm på deres mobiltelefoner, fordi man var i gang med at teste det advarselssystem, der siden er blevet implementeret i hele Japan, fordi dette viste sig at være en succes, idet folk modtog besked, før jordskælvet kunne mærkes, hvorved de havde mulighed for at søge i sikkerhed.

Dette jordskælv er blandt andet kendt for at være blevet dokumenteret af flere videooptagelser - heriblandt under en direkte nyhedsudsendelse på TV, hvor kameraerne fortsatte med at filme, mens studiet med de fire værter blev ramt af jordskælvet. I dagene efter jordskælvet blev Tohoku-regionen ramt af flere efterskælv, der målte over 4 på richterskalaen, og man havde allerede på dette tidspunkt forudset, at et stort jordskælv inden længe ville ramme regionen, og desværre var man også godt klar over, at dette ikke var dét jordskælv. Det ville derimod ramme seks år senere i 2011, hvor 20.000 mennesker omkom i en af de værste naturkatastrofer i Japan i nyere tid.

Total Page Visits: 325 - Today Page Visits: 1