Tragedien på Fuji-bjerget i 1972

Tragedien på Fuji-bjerget i 1972
Toppen af Fuji-bjerget dækket af skyer

Tragedien på Fuji-bjerget i 1972

Den værste dødsulykke på Japans højeste bjerg: Fuji-bjerget fandt sted i marts 1972, da 55 mennesker besluttede sig for at bestige bjerget uden for den normale sæson, hvilket betød, at der blandt andet stadig var sne på toppen, som nogen benyttede som træning til en kommende tur til Himalaya-bjergene, mens det for andre var en personlig udfordring at skulle hamle op med elementerne. De 55 mennesker var fordelt i 7 grupper samt 4 individer, der besteg bjerget på egen hånd, og folk befandt sig derfor forskellige steder på Fuji-bjerget, hvor de enten havde slået sig ned i bjerghytter eller opsat telte, da dagen begyndte at gå på hæld den 19. marts. I løbet af natten blev området dog ramt af et voldsomt uvejr, og de mange telte på bjerget blev overdynget med store mængder sne og slud, så de folk, der opholdt sig i disse, måtte evakuere ved at begive sig ud i kulden i søgningen efter bjerghytter. Men hér omkom mange af dem som følge af nedkøling i nattens mørke.

Da uvejret stilnede af i løbet af morgentimerne, besluttede en gruppe på 12 mand samt en enlig rejsende sig så for at påbegynde turen ned fra bjerget via den lange Gotemba-rute, men de blev imidlertid overvældet af de frysende temperaturer, og én efter én blev de overmandet af disse, da de kollapsede i sneen, hvor de mistede bevidstheden. Til sidst var der kun en enkelt gruppe på 3 mænd tilbage, men de blev uheldigvis ramt af en lavine, der kostede to af dem livet, således at kun én mand formåede at klare sig uskadt ned fra bjerget, så han kunne slå alarm og få tilkaldt hjælp. En redningsaktion blev hurtigt sat i gang, og man fandt herefter frem til i alt 18 døde fordelt rundt på bjerget, mens 6 lig blev fundet samlet. Med et dødstal på 24 er det dermed den værste bjergvandringstragedie i efterkrigstidens Japan og den anden værste i moderne tid, efter 199 mænd mistede livet i Hakkoda-bjergene i 1902.

Ulykken skyldtes det voldsomme uvejr, der uden varsel fejede ind over Japan fra det japanske hav, hvor det blandt andet også førte til dødsfald på andre bjerge, fordi det bragte faldende temperaturer med sig. På Fuji-bjerget blev folk eksempelvis udsat for temperaturer helt ned til minus 40 grader, der blot føltes endnu koldere grundet nedbøren.

Total Page Visits: 274 - Today Page Visits: 1