Fuji (3776 m.)

Fuji (3776 m.)

Fuji-bjerget, der også er kendt som Fujisan eller Fujiyama, er med sine 3776 meter det højeste bjerg i Japan og det 35. højeste på verdensplan. Der er tale om en kegleformet stratovulkan, der optræder alene i landskabet, hvilket har gjort bjerget ikonisk i flere århundreder - ikke mindst fordi det er muligt at se det fra blandt andet Tokyo på et skyfri dag. Fuji optræder både på gamle træsnit og i moderne reklamer for Japan, og det er naturligvis også et af landets tre hellige bjerge sammen med Haku-bjerget og Tate-bjerget. I 2013 blev Fuji-bjerget tilmed optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

Fuji-bjerget går i udbrud cirka hvert 300. år, og det sidste udbrud fandt sted i begyndelsen af 1700-tallet, hvilket vil sige, at et nyt udbrud er ved at være på trapperne. Krateret på toppen har en diameter på 780 meter og en dybde på 240 meter. Til trods for at der er tale om en vulkan, så er det muligt for folk at bestige Fuji-bjerget, og hvert år vælger over 250.000 mennesker at gøre dette, når bjergbestigningssæsonen er åben fra starten af juli til starten af september. Uden for sæsonen er det også muligt at bestige bjerget, men det anbefales i så fald at man søger om tilladelse, da bjergets højde betyder, at toppen er beklædt med sne i vinterhalvåret, hvor det derfor er hårdere og farligere at bestige. Ellers er Fuji-bjerget et forholdsvis nemt bjerg at bestige, idet der sådan set bare er tale om en meget høj bakke, hvor der er blevet anlagt stier, som både gør det nemt at finde frem og bevare fodfæstet. Det mest anstrengende er højden, der betyder, at luften er meget tynd, ligesom temperaturen nær toppen befinder sig nær frysepunktet om sommeren, hvor man ved foden derimod kan opleve over 30 grader.

Folk har mulighed for at vælge mellem fire forskellige ruter, hvis de vil bestige Fuji-bjerget: Yoshida-ruten, Subashiri-ruten, Gotemba-ruten og Fujinomiya-ruten. Gotemba-ruten starter i 1400 meters højde og er dermed den længste, idet turen mod toppen vil tage mellem 7 til 10 timer. Subashiri-ruten starter i 2000 meters højde og vil tage 6-8 timer, mens Yoshida-ruten starter i 2300 meters højde og derfor tager en anelse kortere tid. Fujinomiya-ruten starter i 2400 meters højde og er dermed den korteste rute, der tager mellem 5-7 timer. Det tager altid kortere tid at komme ned igen. Man kan komme frem til begyndelsen på ruterne med bil eller bus, og nogle ruter er desuden mere populære end andre - eksempelvis er Yoshida-ruten med over halvdelen af de besøgende den mest befærdede, også fordi den åbner tidligere end de andre. Dette skyldes også, at mange vælger at bestige Fuji-bjerget om natten, så de kan nå at se solopgangen næste morgen, hvilket foregår på den side, hvor Yoshida-ruten befinder sig, mens Fujinomiya-ruten ligger på den modsatte side af bjerget, hvor man derimod kan besøge et sekundært krater i 2700 meters højde, som opstod under sidste udbrud.

På de fire ruter befinder sig såkaldte stationer, der er bemandede bjerghytter, hvor det er muligt at købe mad og drikke, ligesom man kan benytte sig af sovesale mod betaling. Her er desuden også toiletter. Disse er ligesom stationerne dog lukket ned uden for sæsonen, og da disse stationer fungerer som den eneste form for læ på bjerget, så opfordres man til at opholde sig her, hvis der skulle opstå uvejr. Hvert år omkommer et par mennesker, mens de er i gang med at bestige Fuji-bjerget, men det er typisk folk med et dårligt helbred, der overanstrenger sig selv, og eftersom man befinder sig på et bjerg, er det svært at få hurtig hjælp. Af samme grund bør man vende om, hvis man på turen mod toppen ender med at få det dårligt. Et japansk ordsprog siger desuden, at en klog mand bestiger Fuji-bjerget en gang i sit liv, mens et fjols gør det to gange.

På toppen af Fuji-bjerget befinder sig forskellige bygninger, der blandt andet inkluderer en helligdom og et posthus, hvor folk kan sende postkort. Fuji-bjergets tinde anses for at være særlig hellig, og derfor var det blandt andet ikke tilladt for kvinder at bestige bjerget før slutningen af 1800-tallet, hvor den første udlænding desuden besteg bjerget - englænderen Rutherford Alcock. Mens Fuji-bjerget befinder sig på grænsen mellem Yamanashi-præfekturet og Shizuoka-præfekturet, så ligger det højeste punkt kaldet Ken-ga-mine på Shizuoka-siden. Der går busser til Gotemba-ruten og Subashiri-ruten fra Gotemba station, mens der går busser til Fujinomiya-ruten fra Fuji station og Fujinomiya station. Der går busser til Yoshida-ruten fra Fujisan station og Kawaguchiko station, men det er også muligt at komme direkte dertil med bus fra Shinjuku.

Klik HER for at læse en vejledning til at bestige Fuji-bjerget.

Total Page Visits: 1243 - Today Page Visits: 1