Tyfonen Hagibis i 2019

Tyfonen Hagibis i 2019
Shinkansen-togsæt under vand

Tyfonen Hagibis i 2019

Dannelsen af tyfonen Hagibis begyndte, da der den 1. oktober 2019 opstod et lavtryk over Marshalløerne, hvilket førte til den tropiske storm, der den 5. oktober blev navngivet Hagibis, da denne opnåede status som tyfon. Hagibis er det filippinske ord for "fart", hvilket man valgte at kalde tyfonen, fordi den meget hurtigt opnåede status som en supertyfon, da den på under 12 timer steg i styrke til kategori 5, hvilket er den højeste kategori inden for kategoriseringen af tyfoner. Hagibis aftog og i styrke, efterhånden som den bevægede sig i retning mod Japan, hvor den ramte Izu-halvøen den 12. oktober, hvorefter den tog turen over hovedstadsområdet og herfra bevægede sig over Chiba-præfekturet, hvor tyfonen igangsatte en tornado, samtidig med at et jordskælv ramte området. Herfra fortsatte Hagibis ud over Stillehavet, hvor den mistede pusten og officielt døde ud den 22. oktober.

Eftersom Hagibis ramte Tokyo, blev det den hidtil dyreste tyfon i Japans historie, idet den første til skader og omkostninger på over 1,5 billioner yen, hvilket først og fremmest skyldtes oversvømmelser, idet Hagibis både bragte regnvejr med sig, ligesom vandet i floder og havneområdet løb over sine breder. Det førte eksempelvis til at hele 10 shinkansen-togsæt blev ødelagt af vandskader, og det samme gjorde både broer, veje og jernbaner, mens over 100.000 bygninger blev beskadiget, hvoraf mere end 3.000 af disse blev totalskadet. Mange hjem blev eksempelvis jævnet med jorden, da flere egne blev ramt af jordskred, hvilket var årsagen til majoriteten af de i alt 108 dødsofre som følge af Hagibis, der således blev den dødeligste tyfon i Japan i over 40 år. Værst gik det ud over Fukushima-præfekturet, hvor 36 af de omkomne boede.

Hagibis ramte Japan, samtidig med at VM i Rugby blev afholdt i landet, og tyfonen vakte derfor opsigt, eftersom flere kampe måtte aflyses. Talrige mediefolk fra udlandet var derfor til stede i Japan og kunne dække tyfonens hærgen, der var så omfattende, at navnet Hagibis ikke længere kan benyttes til andre tyfoner. Dette var desuden en af de største tyfoner, der nogensinde er registreret, idet Hagibis nåede en diameter på 1.528 kilometer, og med en tophastighed på 195 kilometer i timen var det også en af de kraftigste tyfoner til at ramme Japan i årtier.

Total Page Visits: 82 - Today Page Visits: 1