Bjørneagrebet på Kamuiekuuchikaushi

Bjørneagrebet på Kamuiekuuchikaushi
Efter at være blevet skudt blev bjørnen udstoppet

Bjørneagrebet på Kamuiekuuchikaushi

Et af de værste bjørneangreb i Japan i nyere tid fandt sted i juli 1970, hvor fem mandlige studerende fra Fukuoka Universitet på Kyushu var taget på en vandretur i Hidaka-bjergene på Hokkaido. De fem unge mænd forlod Fukuoka den 12. juli og ankom til Hidaka-bjergene to dage senere, hvor de påbegyndte deres udflugt, som skulle føre dem igennem den enorme bjergkæde. Eftersom det var sommer, skulle de ikke frygte de lave temperaturer, og de havde derfor medbragt deres egne telte, så de kunne sove udenfor i stedet for at tilbringe nætterne i bjerghytter.

Da de den 25. juli var ved at slå lejr på det 1.980 meter høje bjerg kaldet Kamuiekuuchikaushi, blev de fem mænd imidlertid overrasket af en brun bjørn, som forsøgte at stjæle oppakningen med mad. Bjørnen blev dog drevet på flugt, men sulten førte den tilbage til lejren, idet den i løbet af natten listede sig ind på de sovende mænd og flåede deres telt i stykker. Med skrig og skrål lykkedes det atter for de unge mænd at skræmme bjørnen bort, og de skiftedes herefter til at holde vagt resten af natten. I løbet af morgentimerne den 26. juli vendte bjørnen igen tilbage til lejren, og da gruppens leder - en 20-årig mand - indså, at dyret ikke var bange for mennesker, bad han to af sine medstuderende om at skynde sig ned fra bjerget og slå alarm, imens de tre andre blev tilbage og pakkede sammen.

De to unge mænd stødte ind i nogle andre vandrere og informerede dem om bjørneangrebet, så de kunne give beskeden videre til myndighederne, hvorefter de vendte tilbage til deres tre venner, så de fem kunne forlade Kamuiekuuchikaushi sammen. Men omkring klokken 16 dukkede bjørnen så op igen, og den endte med at følge efter de fem studerende, som så sig nødsaget til at holde sig i bevægelse, indtil mørket faldt på. Det var umuligt for de unge mænd at se noget i natten, så de nåede slet ikke at opdage, at bjørnen havde fået lusket sig ind på dem, inden den overfaldt den yngste af dem - en 18-årig mand, som faktisk havde været en af de to, som var blevet sendt ned fra bjerget for at slå alarm tidligere.

En 19-årig mand blev splittet op fra gruppen under angrebet, mens de tre andre flygtede i panik. Men bjørnen fik i løbet af morgenstunden snuset sig ind på de tre, hvilket resulterede i endnu et angreb, hvor den dræbte gruppens 20-årige anfører, mens de to andre studerende på henholdvis 22 og 19 år stak af fra stedet. Det lykkedes dem med tiden at finde ned fra bjerget, hvor de kunne tilkalde hjælp, men imellemtiden blev den anden 19-årige mand, som stadig befandt sig i bjergene, overrasket af bjørnen, som ligeledes besluttede sig for at dræbe ham, så den på under et døgn havde været skyld i tre menneskers død. Af den grund tøvede man heller ikke med at skyde bjørnen, da det lykkedes at opspore den den 29. juli, hvor ti skytter stod for at dræbe den. Der var tale om en ung hun på tre år, og selvom den ellers havde slået tre mennesker ihjel, så blev der ikke fundet menneskerester i dens mavesæk, hvorved den tilsyneladende valgte at dræbe tre mænd, uden at den havde fået smag for menneskekød. Derfor mener man, at man havde at gøre med en yderst aggressiv bjørn, der anså de fem studerende for at være konkurrenter, fordi de nægtede at lade den få fat i deres taske med mad.

Bjørnen blev udstoppet og findes i dag udstillet på et informationscenter i Hidaka-bjergene, hvor der ligeledes findes en mindetavle til ære for de tre ofre.

Total Page Visits: 235 - Today Page Visits: 1