Flykollisionen i Haneda Lufthavn

Flykollisionen i Haneda Lufthavn
Det brændende passagerfly

Flykollisionen i Haneda Lufthavn

Den 2. januar 2024 lettede Japan Airlines Flight 516 fra Chitose Lufthavn på Hokkaido med retning mod Haneda Lufthavn i Tokyo med i alt 379 personer ombord fordelt på 367 passagerer og 12 besætningsmedlemmer. Nytårsdagene er nationale helligdage i Japan og derfor en af de travleste rejseperioder i landet, hvor mange vælger at besøge deres slægtninge, og flyet var derfor fuldt booket, da det efter 10 minutters forsinkelse lettede klokken 16.27.

Turen mod Tokyo forløb uden problemer, indtil ankomsten til Haneda Lufthavn, hvor man gjorde klar til landing klokken 17.47, hvilket der blev givet grønt lys til fra kontroltårnet. Men netop som flyet landede på landingsbanen, stødte det sammen med et mindre fly, hvilket fik dette til at eksplodere, hvorved der samtidig udbrød brand i passagerflyet, mens dette endnu rullede hen over landingsbanen, hvor det dog nåede at standse, så alle ombordværende kunne blive evakueret og bragt i sikkerhed, før flyet fuldkommen udbrændte.

Dagen forinden var Ishikawa-præfekturet blevet ramt af et jordskælv, og fem fly tilhørende den japanske kystvagt var derfor blevet sat på den opgave at transportere nødhjælpsudstyr til katastrofeområdet. Et af disse fly var tilfældigvis ved at gøre klar til at lette fra Haneda Lufthavn, selvom det ikke havde fået tilladelse til dette, da Japan Airlines Flight 516 landede, og fordi at flyet ikke var udstyret med en transponder, så kunne man i kontroltårnet ikke se, at det befandt sig på landingsbanen, hvilket piloten på Japan Airlines Flight 516 heller ikke kunne, eftersom det var mørkt. I og med at han havde fået lov til at lande, gik han da også ud fra, at landingsbanen var fri, indtil han alt for sent opdagede, at dette ikke var tilfældet.

Mens alle ombord på passagerflyet overlevede kollisionen, så formåede kun piloten på kystvagtens fly at redde sig selv ud, mens de fem andre ombord mistede livet i ulykken, der desuden blev fanget på film af et af lufthavnens kameraer.

Total Page Visits: 101 - Today Page Visits: 1