Kirishima Maru-forliset

Kirishima Maru-forliset
En mindetavle om forliset

 

Kirishima Maru-forliset

Kirishima Maru var et skoleskib tilknyttet Kagoshima Universitet, hvor universitetsstuderende kunne blive uddannet inden for søfart og fiskeri ved at opholde sig på havet frem for på universitetet, så de altså fik erfaring inden for det felt, de i fremtiden skulle arbejde i. Men i 1927 forliste Kirishima Maru imidlertid under en storm, fordi der var tale om et traditionelt sejlskib uden nogen motor. Da Kirishima Maru befandt sig på havet den 9. marts, blev skibet således umuligt for besætningen at kontrollere, da det havnede i en storm, hvor vinden var så stærk, at de kraftige bølger endte med at ødelægge roret. Uden dette havde man altså kun sejlene til at styre skibet, men grundet det stormfulde vejr kunne man ikke rejse disse, og Kirishima Maru var dermed overladt til skæbnen i det voldsomme uvejr.

Det første SOS indløb klokken 8 om morgenen, hvor Kirishima Maru befandt sig nær Choshi i Chiba-præfekturet. Kystvagten forsøgte at få andre skibe i området til at komme skoleskibet til undsætning, men på grund af det stormfulde vejr var det umuligt at iværksætte en redningsaktion. På samme tid blev kontakten til Kirishima Maru afbrudt, så på land kunne man kun håbe på, at skibet endnu befandt sig oven vande. Men desværre viste det sig, at Kirishima Maru var gået ned i løbet af dagen, da man i de kommende uger ikke havde held med at lokalisere skibet noget sted. Efter 40 dages eftersøgning valgte man at indstille eftersøgningen og dermed opgive alt håb om at finde skibsvraget samt overlevende fra den 53 mand besætning, der blandt andet bestod af 30 studerende. Det er derfor aldrig blevet opklaret, hvad der blev af Kirishima Maru.

Efter tabet af Kirishima Maru valgte man at bygge to nye sejlskibe, der kunne fungere som japanske skoleskibe. Dette var Nippon Maru og Kaiwo Maru, der forblev i brug i flere årtier, indtil de begge endte som museumsskibe..

Total Page Visits: 227 - Today Page Visits: 2