Sagen om Sekihotai

Sagen om SekihotaiSekihotai var navnet på en oprørsgruppe, der blev formet i Japan i 1868 med det formål at støtte afskaffelsen af shogunatet, så Kejseren kunne blive udpeget som Japans politiske overhoved. Nu om dage er Sekihotai dog mest forbundet med en nationalistisk terrorgruppe, der benyttede sig af samme navn, da de i løbet af 1980’erne foretog en serie af angreb i Japan, der primært var rettet mod et af landets mest populære medier: avisen Asahi Shimbun. Det første angreb blev rettet mod avisens hovedkontor i Tokyo og fandt sted den 24. januar 1987, hvor to skud blev affyret mod bygningen, uden at nogen af de ansatte dog kom noget til. Selvom skuddene havde ramt vinduerne, så var der faktisk ingen der vidste, at der var tale om skud, før en gruppe kaldet Nippon Minzoku Dokuritsu Giyugun Betsudo Sekihotai valgte at stå frem med en erklæring om, at de betragtede alle anti-japanske medier for at være en trussel. Asahi Shimbun var som sådan ikke anti-japansk, men avisen bragte jævnligt kritiske artikler om blandt andet Japans fremmedhad og behandling af udlændinge i både fortiden og nutiden, hvilket organisationen, der endte med at få forkortelsen Sekihotai, var stærkt imod grundet deres nationalistiske ideologier, der satte japanerne over alle andre folkefærd.

Det næste angreb fandt sted knap to uger senere den 3. maj og er det mest famøse af dem alle. Hér invaderede et medlem fra Sekihotai nemlig Asahi Shimbuns regionale hovedkontor i Nishinomiya mellem Osaka og Kobe, hvor tre journalister var til stede i bygningen. Det var helligdag, og klokken var 20.15, så de var ikke i gang med at arbejde, men sad i stedet og slappede af, da en mørkklædt mand med et haglgevær pludselig mødte op og begyndte at skyde imod dem. Den 29-årige Tomohiro Kojiri blev ramt og døde senere af sine kvæstelser, mens en anden journalist også blev ramt, men overlevede. Den tredje journalist slap som den eneste uskadt fra hændelsen, men med et dødsoffer var Sekihotai nu ikke længere blot en aktivistgruppe, men derimod en terrorgruppe, og man mente, at Kojiri var et bevidst mål, fordi han tidligere havde udgivet artikler om behandlingen af koreanere i Japan med kritik mod det japanske samfund.

Dette fik dog ikke Asahi Shimbun til at droppe den frie tale, og i september samme år blev det så hovedkontoret i Nagasaki, der blev målet for en angreb, da der blev affyret skud gennem et vindue – dog uden at nogen kom noget til. Året efter, den 11. marts, valgte Sekihotai så at ty til nye midler, da en tidsindstillet bombe blev placeret i Asahi Shimbuns hovedkontor i Shizuoka, men denne blev dog opdaget og nåede aldrig at eksplodere. Samme dag modtog et par japanske politikere trusselsbreve, og i august blev der så skudt mod det private hjem tilhørende direktøren for firmaet Recruit, der var involveret i en korruptionsskandale i 1986 – tilsyneladende fordi de havde for mange annoncer i Asahi Shimbun.

Sekihotai foretog herefter ingen officielle angreb før i 1990, hvilket også endte med at blive deres sidste. Den 17. maj blev en bygning tilhørende en lokal gruppe koreanere i Nagoya nemlig udsat for et brandattentat med en tilhørende trussel, der lød, at alle anti-japanske koreanere i Japan ville blive dræbt. Denne blev dog aldrig realiseret, for efterfølgende var der ikke længere lyd fra Sekihotai, og fordi det aldrig er lykkedes for politiet at opklare nogen af sagerne tilknyttet terrorgruppen, så er det heller aldrig blevet afsløret, hvem der stod bag den. 

Total Page Visits: 134 - Today Page Visits: 1