Tosa

Tosa

Tosa (eller Tosa Inu) er en japansk hunderace, men der er dog tale om en forholdsvis ny race ud fra japansk standard, eftersom Tosa-hunde faktisk blev fremavlet via introduktionen af hunderacer fra Vesten, som man i slutningen af 1800-tallet valgte at krydse med spidshunderacen Shikoku, som er opkaldt efter den ene af Japans fire hovedøer, hvor den har sin oprindelse. Tosa er faktisk navngivet efter en by kaldet Tosa, som ligger på Shikoku, hvilket skyldes, at det var hér, racen i sin tid blev fremavlet. Dette blev gjort ved at krydse Shikoku-hunde med store europæiske racer såsom grand danois, mastiff og bulldog, idet man havde til formål at skabe en mere robust hunderace. Årsagen til dette er nu om dage af grotesk karakter, for man agtede nemlig at kreere kamphunde, der kunne indgå i hundekampe til underholdning for mennesker. Hundekampe har eksisteret i Japan i århundreder og var en populær sport i begyndelsen af 1900-tallet, hvor avlen af Tosa-hunde blomstrede, da man netop formåede at skabe en stærk og udholdende hund med japansk oprindelse. 

En Tosa når i gennemsnit en skulderhøjde på cirka 70 cm. og en vægt på omkring 50 kg. men hundenes størrelse varierer, og uden for Japan er de som regel større og tungere. Pelsen er kort og lys- til rødbrun, mens området omkring munden er mørk. Ørerne hænger, og halen er fuldt udstrakt, mens snuden er lang og kæberne stærke, således at hunden har et kraftigt bid. En Tosa-hund deler mange lighedstegn med en af sine forfædre - nemlig mastiffen, og derfor kaldes Tosa-hunde også for japansk mastiff.

Netop fordi Tosa-hunde blev fremavlet til kamp og dermed er kamphunde, så er de dog forbudte i flere dele af verden, heriblandt Danmark, hvor man allerede forbød racen i 1991, og den var stadig på listen, da denne blev opdateret i forbindelse med den nye hundelov i 2010. I Japan er Tosa-hunde heller ikke så populære mere, så i dens hjemland er der i dag tale om en sjælden race. Men Tosa-hunde bliver ikke desto mindre stadig benyttet i hundekampe, for disse er nemlig stadig lovlige under officielle turneringer i størstedelen af Japan, men mange steder må de kun udkæmpes med Tosa-hunde, hvilket betyder, at racen endnu den dag i dag fremavles som kamphunde, og prisen på hvalpe er derfor høj - især hvis de er i besiddelse af de rigtige gener.

 

Total Page Visits: 808 - Today Page Visits: 1