Kejserens fødselsdag

Kejserens fødselsdag

I Japan er Kejserens fødselsdag en national helligdag, og eftersom denne dag er tilknyttet den regerende kejser, så skifter datoen altså, hver gang en ny bestiger tronen. I 2019 valgte Kejser Akihito at abdicere, hvorved hans søn, Naruhito, blev Japans nuværende kejser, og det er således hans fødselsdag den 23. februar, der for tiden fungerer som en national helligdag. Før da var det den 23. december, fordi dette er Akihitos fødselsdag, men dette er nu endt med at blive en helt almindelig hverdag. Anderledes forholder det sig med den forhenværende Kejser Showa, hvis fødselsdag (29. april) fortsat er en national helligdag kendt som Showa Dag. Selvom Kejserens fødselsdag historisk set har været en festdag, så blev det nemlig først under Kejser Showas regeringstid i 1948 bestemt via lov, at den regerende kejsers fødselsdag skulle være en national helligdag.

Forinden da var Kejserens fødselsdag kendt som Tenchosetsu, hvilket ikke blev markeret i samfundet, men derimod i private rammer på paladset. I 1868 blev Kejser Meijis fødselsdag så gjort til en national festdag, hvor repræsentanter fra forskellige egne af Japan kunne komme til paladset og fejre Kejseren, og hans fødselsdag (3. november) er siden blevet til en anden national helligdag kendt som Kulturens Dag. I dag er Kejserens fødselsdag en folkefest, hvor mange altså har mulighed for at holde fri, og Kejserens fødselsdag er sågar en af de få dage om året, hvor offentligheden får adgang til de indre paladsgrunde, så de på den måde kan ønske Kejseren tillykke ved at samle sig foran paladsets bygninger, hvor han og hans familie et par gange i løbet af dagen vil træde frem på en balkon bag en glasvæg og vinke til folket, ligesom Kejseren via en mikrofon vil takke for lykønskningerne. Dette er ydermere en af de få anledninger, hvor japanerne vælger at flage, og på paladsgrunden vil de tusinder af opmødte derfor være i besiddelse af små japanske flag, som de vifter med. Kejser Naruhitos første fødselsdag som kejser i 2020 kom dog til at foregå uden lykønskninger fra offentligheden, eftersom denne begivenhed blev aflyst grundet det igangværende udbrud af corona-virussen. Det var første gang, at folket ikke fik mulighed for at ønske kejseren tillykke, siden 1996, hvor gidselsituationen i den japanske ambassadørbolig i Peru fik den daværende Kejser Akihito til at aflyse.

Kejserens fødselsdag er en lovbestemt national helligdag, og det kræver således en lovændring, før datoen kan blive opdateret, hvilket betyder, at man i fremtiden kan risikere at fejre en afdød kejsers fødselsdag, hvis han skulle risikere at gå bort kort før denne, så loven ikke kan nå at blive ændret. Man kan også risikere at stå med et år uden en kejsers fødselsdag, hvilket eksempelvis var tilfældet i 2019, fordi Akihito abdicerede den 30. april – altså efter Naruhitos fødselsdag.

Total Page Visits: 257 - Today Page Visits: 1