Fødselsdag

Fødselsdag

Før Anden Verdenskrig var der ikke noget, der hed personlige fødselsdage i Japan. Ens fødselsdato blev registreret, men aldrig fejret. Fejringen foregik i stedet på national vis, idet man benyttede sig af nytåret til at fejre alle menneskers fødselsdag, idet man før i tiden var af den opfattelse, at skellet mellem årene samtidig fungerede som en symbolsk aldring hos mennesker, hvilket vil sige, at børn, der var født i dagene før nytår, altså fyldte et år kort tid efter. Fordelen ved dette var dog, at man blot kunne sige, hvilket år man var født, og på den måde var det muligt at regne ud, hvor gammel man var.

Efter Anden Verdenskrig tog Japan den Vestlige fødselsdagstradition til sig, så det nu om dage er almindeligt at fejre sin egen individuelle fødselsdag. Det er dog ikke en lige så festlig begivenhed, som man ser det i mange andre lande. Hos børn bestiller eller laver man typisk en kage, der er inspireret af amerikanske fødselsdagskager – dog i noget mindre udgave. Denne påsættes det samme antal lys, som de år man fylder, og de pustes typisk ud, efter der er blevet sunget Happy Birthday. Selve festen er meget lille. Det er ikke så udbredt at invitere hele familien – normalt kun de nærmeste og nogle gange er det endda kun forældre og søskende, der er til stede, så kagen mest af alt fungerer som en slags dessert efter aftensmaden. Det er dog også blevet almindeligt, at børn inviterer et par venner hjem til en slags buffet, hvor friturestegt kylling er et hyppigt tilbehør. Der kan pyntes op med nytårslignende dekorationer, og så fyrer man normalt håndholdte konfettikanoner af. Surprise parties bliver også mere og mere udbredt.

Hvad angår de voksne er det netop surprise parties, der er mest almindeligt, idet man sjældent planlægger og holder sin egen fødselsdag. Men overraskelsesmomentet forsvinder dog lidt, idet man typisk inddrager fødselaren for at høre, hvor og hvordan vedkommende vil fejres. Det er desuden ikke så almindeligt at give fysiske gaver, idet man som arrangør(er) af festen betaler for regningen. Det behøver heller ikke at være venner eller familiemedlemmer, der står for dette. Er man i et parforhold er en aften ude i selskab med sin partner en hyppig måde at fejre sin fødselsdag på. Fejringen finder desuden sjældent sted på selve fødselsdagen – typisk nogle dage forinden eller efter. Det er heller ikke så ofte, at man går og ønsker andre tillykke eller tilmed ringer for at gøre dette.

Det japanske ord for tillykke er omedetou gozaimasu – forkortet til omedetou blandt ens nærmeste. Og når man ønsker tillykke med fødselsdagen putter man ordet tanjoubi foran, da dette er det japanske ord for fødselsdag.

Total Page Visits: 1062 - Today Page Visits: 1