Butoh

Butoh

Butoh er en ekspressionistisk danseform, der blev skabt af Tatsumi Hijikata og Kazuo Ohno i 1959 med det formål at udtrykke de mørke sider af livet med brug af kroppen. Der var således tale om et opgør mod den gængse forestilling om, at dans er kendetegnet ved elegance og dynamik, men ikke desto mindre er butoh også karakteriseret ved at være poetisk såvel som koreografisk med kontrollerede og til dels yndefulde bevægelser, så selv mørket i os alle bliver tillagt en grad af æstetik. Gennem butoh sigter man som danser efter at fremstå nærmest mekanisk eller zombieagtig, eftersom det aspekt, man hyppigst beskæftiger sig med i sin opførelse, er døden, da dette er det mørkeste element i menneskets tilværelse, som alle derfor kan sætte sig ind i. Herudover er man dog ikke bange for at tage fat i andre emner, hvilket kan være alt fra tabubelagte drifter til dystre tanker, som altså udtrykkes via dans. Butoh kan således defineres som en legemliggørelse af de mentale forestillinger, som samfundet har fået os til at undertrykke. Butoh stammer fra udtrykket ankoku buto, der betyder “mørk dans”.

Da butoh både er et udtryk for samt en henvendelse til menneskets mørke side, så er en butoh-danser typisk også udklædt og sminket, så vedkommende fremstår grotesk med overdrevet makeup og gotisk tøj som en kontrast til den almindelige opfattelse af skønhed. Da butoh i 1980’erne blev udbredt til resten af verden var danserne ofte skaldede, ligesom de typisk var nøgne eller meget letpåklædte med bodypaint over hele kroppen. Butoh blev særligt kendt efter en uheldig episode udspillede sig i 1985, da en trup var på turne i Seattle og i den anledning gav en offentlig opvisning, som indebar, at danserne skulle hænge i reb fra toppen af en bygning. Foran hundredvis af mennesker samt TV-hold knækkede det ene af rebene dog, og danseren Yoshiyuki Takada styrtede 20 meter ned og døde senere af sine kvæstelser under en forestilling, der ironisk nok skulle gengive menneskets liv fra fødsel til død.

Der findes i dag forskellige måder at opføre butoh, hvilket også betyder, at dansere kan have forskellige udtryk. Butoh er blevet udbredt til hele verden, så mange internationale dansere nu har specialiseret sig i butoh og skabt deres helt eget udtryk og signatur inden for genren. Butoh har desuden været inspirationen bag mange spøgelser og dæmoners udseende og adfærd i moderne japanske gyserfilm.

 

Total Page Visits: 361 - Today Page Visits: 1