Yurei

Yurei

Yurei er det japanske ord for spøgelser, og konceptet er nogenlunde det samme som i Vesten, hvor spøgelser er ånder fra døde mennesker, som befinder sig i de levendes verden. Ifølge japansk overtro er mennesker i besiddelse af en sjæl, som forlader kroppen, når man dør. Denne sjæl skal herefter renses, så den kan blive ført videre i det spirituelle kredsløb, hvilket blandt andet kan gøres med et begravelsesritual. Hvis dette ikke bliver gjort korrekt, vil sjælen ikke finde hvile, og den vil derfor blive hængende i de levendes verden som en yurei, hvor den vil hjemsøge mennesker. En yurei kan være bevidst om, at den er død, men den kan også stadig tro, at den er levende, hvis dødsfaldet har været brat – eksempelvis i forbindelse med en ulykke eller forbrydelse. 

Ligesom med spøgelser i Vesten bliver yurei ofte portrætteret som mennesker iført tøj – typisk en hvid kimono og et pandebånd kaldet hitaikakushi. De agerer som almindelige mennesker, men besidder imidlertid også overnaturlige evner, idet de blandt andet kan svæve, gå igennem vægge og ændre form. Nogle gange er de gennemsigtige, mens de andre gange har en fast form. De kan være almindelige at se på eller mere skræmmende. Nogle yurei er nemlig harmløse og “hænger bare ud” i de levendes verden, mens andre derimod kan sprede død og ulykke via forbandelser. Denne gruppe yurei kaldes for onryo og besidder et had til levende, som de derfor nyder at terrorisere. Det er som oftest folk, der er blevet slået ihjel eller har begået selvmord. Andre yurei hænger fast i de levendes verden, fordi de har uafsluttede gøremål, mens nogen ikke kan finde fred, fordi deres lig aldrig er blevet fundet. Hvis man kan hjælpe en yurei med at finde sine jordiske rester eller måske endda afslutte dets gøremål, kan man altså hjælpe dem med at finde fred. Det er lidt sværere at bringe en onryo til live, idet den er inkarnationen af mørke følelser, som ikke er så nemme at få slukket.

Generelt skal der altså være noget, som afholder en sjæl fra at finde fred, før den kan blive til en yurei. En yurei, der har fundet fred, kan dog vende tilbage til de levendes verden, når de døde bliver inviteret til denne i forbindelse med Obon. Ellers mener man ikke, at det er hér, de døde har hjemme, og derfor betragtes yurei som et problem, idet det er meningen, at alle sjæle skal finde fred. Normalt vil man opleve, at en yurei hjemsøger det sted, den som menneske mistede livet, og før i tiden blev buddhistiske munke og shintopræster blandt andet hyret til at udføre eksorcismer, hvilket ikke længere er så almindeligt, idet yurei generelt anses for at være overtro.

Total Page Visits: 5 - Today Page Visits: 1