Chawanmushi

Chawanmushi

Chawanmushi er en japansk ret bestående af enten kold eller varm æggestand, der serveres i en skål med ingredienser såsom kyllingekød, rejer og svampe. Retten nydes som regel kold om sommeren og varm om vinteren, og den er derfor populær som forret eller mellemmåltid året rundt, ligesom chawanmushi kan serveres som et element i en større anretning. Til æggestanden kan benyttes enten hønseæg eller vagtelæg, og for at give denne smag tilsættes desuden soyasauce, dashi og mirin, mens der ikke er nogen regel for, hvad retten ellers skal indeholde. Mest populært er dog svampe, men man kan sådan set tilsætte, lige hvad man har lyst til - også udon, hvorved retten skifter navn til odamakimushi eller odamakiudon.

Chawan betyder "teskål", mens mushi betyder "dampet", hvilket for det første skyldes, at chawanmushi serveres i skåle, men også fordi at retten tilberedes ved, at skålen anbringes i en gryde med vand, hvorpå der sættes lå på denne, så æggestanden altså tilberedes via dampning. Midtvejs tilsættes så de ingredienser, man ønsker at tilføje, så disse kommer til at ligge øverst oppe. Resultatet er en slags budding med fyld, som ikke kan spises med spisepinde, og derfor nydes chawanmushi med ske.

I Japan sælges der særlige skåle, som egner sig til tilberedningen af chawanmushi, og disse sælges oftest med et låg, så retten kan bringes med som en madpakke, ligesom låget gør det muligt for indholdet at holde sig varmt, indtil det er klar til at blive serveret.

Total Page Visits: 273 - Today Page Visits: 1