Fugu

FuguFugu er den japanske betegnelse for kuglefisk samt navnet på de madretter, hvori disse indgår. Fugu har været en del af japanernes kost i flere tusinde år, men der er imidlertid tale om en ekstremt giftig fisk, idet deres system indeholder nervegiften tetrodotoksin, der desuden har lagt navn til kuglefiskens videnskabelige betegnelse (Tetraodontidae). Denne gift kan være dødelig, idet der ikke findes nogen modgift, og derfor har fugu flere gange været bandlyst i Japan, hvor det dog igen er blevet tilladt at spise og servere kød fra fisken. Som restaurant skal man imidlertid have tilladelse til at servere fugu, ligesom fisken kun må tilberedes af kokke, der har bestået et træningsforløb på flere år, hvilket giver dem et særligt certifikat, når de består – noget som over halvdelen af ansøgerne aldrig gør.

I butikker er det kun tilladt at købe dele af fisken, der i forvejen er blevet parteret af en certificeret kok, for at sælge hele fisk til private er forbudt. Selvom leveren anses for at være en delikatesse, så er det blevet forbudt at sælge og servere denne del af fisken, eftersom det er den giftigste del af den. Det er dog ikke fiskene, der producerer tetrodotosin, men derimod nogle bakterier, som den indtager i løbet af sin opvækst i havet, og man er derfor begyndt at avle fugu, som ikke er giftige, fordi man sørger for at holde dem fri for de farlige bakterier. Hvert år bliver i omegnen af 50 mennesker dog indlagt i Japan med forgiftning efter at have spist fugu, men kun et par stykker ender med at dø. Dette er primært amatører, der har fanget og tilberedt fisken selv uden at følge de officielle retningslinjer, fordi de ikke besidder erfaringen til dette. Antallet af dødsfald er faldet drastisk, efter man har strammet lovgivningen, for før det blev forbudt at spise fugu-lever, var denne medvirkende til en stor procentdel af dødsfaldene. Et af de mest kendte tilfælde var i 1975, hvor kabuki-skuespilleren Bando Mistugoro VIII omkom efter at have spist fugu-lever, selvom han påstod, at han var immun over for giften. Fugu er desuden den eneste madvare, som den japanske kejser ikke må indtage, hvilket er for hans egen sikkerheds skyld.

I Japan kan fugu købes på restauranter overalt i landet, og de serveres på forskellige måder, men den mest populære er som sashimi, hvor fisken skæres i tynde, gennemsigtige skiver og anrettes på en tallerken. I butikker er rognen blandt de mest eftertragtede typer fiskerogn, og i Ishikawa-præfekturet må man endda sælge og servere æggestokkene, hvilket ligesom leveren er en af de giftigste dele på fisken. Men fordi disse gennemgår en traditionel afgiftningsproces på tre år, så har enkelte steder altså fået tilladelse til at sælge dem.

 

Total Page Visits: 371 - Today Page Visits: 1