Osechi Ryori

Osechi RyoriOsechi ryori, der også bare kan kaldes for osechi, er navnet på en traditionel japansk nytårsret, der kan sammenlignes med deres madpakker, obento. Der er tale om en lille buffetlignende anretning i en æske kaldet jubako med forskellige rum, hvor man kan finde alt lige fra rejer, grøntsager, æg, slik, fisk, frugt og sågar hele hummere, der er anrettet på æstetisk vis. Konceptet stammer fra engang, hvor det var tabu at lave mad i de første tre dage af det nye år, ligesom butikkerne ikke havde åbent i denne periode, hvorfor man på forhånd havde anrettet små måltider, så man senere kunne indtage disse. Med tiden udviklede osechi ryori sig til at bestå af langt flere anretninger, så det nu om dage er muligt at lave dem i forskellige versioner. Det er tilmed blevet muligt at købe dem færdiglavede i butikker.

Der findes ingen regler for, hvad en osechi ryori skal indeholde, og i nogle regioner finder man oven i købet retter, som ikke er tilladt i andre. Dog er det en skik, at maden skal være tør, så den kan holde sig uden for køleskabet, eftersom konceptet med æskerne opstod før køleskabet blev opfundet. Før i tiden fejrede japanerne det kinesiske nytår, men nu om dage fejrer man nytårsaften den 31. december ligesom i Vesten, og osechi ryori spises derfor i dagene efter. 

Total Page Visits: 235 - Today Page Visits: 1