Obento

Obento

Obento eller bare bento er japanske madpakker, der modsat Vestlige madpakker ikke indeholder mellemmadder, men derimod består af komplette måltider med små anretninger af ris eller nudler sammen med for eksempel grøntsager eller kød. Madpakkerne kan være opdelt i rum, men det er også almindeligt at anrette det i en enkelt boks, som hvis det blev serveret på en tallerken eller i en skål. Madpakker spises selvsagt, mens man er uden for hjemmet, såsom i skole eller på arbejde, eller hvis man er på skovtur eller på farten. De kan enten være blevet lavet hjemmefra, eller man kan sågar have købt dem færdiglavede i en butik, restaurant eller på en station, hvor de er kendt som ekiben. Fordelen ved at lave sine egne madpakker er, at man tager udgangspunkt i sine egne præferencer, men det kræver imidlertid også tid at kreere en obento, og derfor er det ikke alle japanere, der spiser madpakker.

I Japan er det almindeligt, at mødre laver madpakker til deres børn, som de kan spise i skolen. Der er således opstået social prestige i at anrette en så flot obento som muligt, og der er blandt andet gået mode i at fremvise billeder af madpakker på de sociale medier, så man kan vise, at man besidder overskud nok til at kunne bruge både tid og energi for sit barns skyld, og man kan dermed også diskutere, om besværet egentlig skyldes kærlighed til barnet, eller om en obento i virkeligheden er et statussymbol. En obento kan derfor være et lille kunstværk, hvor man kan udvise både kreativitet og kulinariske evner ved at anrette maden på sjove, æstetiske eller traditionelle måder. Eftersom maden i en obento oftest skal være varmet på forhånd, så bruger mødrene typisk aftenen på at tilberede maden, så den er klar til at blive anrettet morgenen efter. Nogle husmødre klargør desuden også en obento til deres mand, og i visse familier er det endda de store børn (typisk den ældste søster), der står for at lave obento.

Maden pakkes i forskellige former for æsker, der traditionelt set vikles ind i et stykke stof, så de kan bæres separat, så indholdet på den måde undgår at blive kastet rundt, hvilket er en risiko, hvis man bærer sin obento i en taske. Dette er også grunden til, at der nu om dage findes æsker med opdelte rum. Indholdet i en obento spises med spisepinde, og rækkefølgen, som man vælger at indtage maden i, er op til den enkelte.

Total Page Visits: 565 - Today Page Visits: 1