Takoyaki er en japansk snack, der består af blækspruttekød, som først bliver indhyllet i dej, hvorefter denne tilberedes, så den får form som en kugle i færdigbagt tilstand. Overordnet set kan man altså sige, at takoyaki er en æbleskive med indbagt blæksprutte, der dog også kan inkludere andre ingredienser såsom grøntsager. Selve dejen er lavet på hvedemel, mens blæksprutten kan være alt fra skiver af kød til hele arme og sågar blækspruttefars. Selvom man nemt kan lave takoyaki derhjemme, så er det en mere populær ret udendørs, hvor man kan købe takoyaki i gadekøkkener - særligt i stande under festivaler, hvor man typisk får et bestemt antal i en bådformet skål. Takoyaki kan bringes med og nydes på farten, og de spises ofte med brug af tandstikker eller grillspyd, idet det er ret almindeligt, at man putter en hel takoyaki i munden, da de ikke er ret store.
Takoyaki blev faktisk opfundet som gademad i Osaka tilbage i 1938, men i dag kan de også købes færdiglavede i supermarkeder og som to go-mad i konbinier. I gadekøkkener tilberedes dejen i enorme pander med halvkugle-fordybninger ligesom æbleskivepander, og disse kan også købes til almindelige husstande, hvor man som regel får en pande med 16 fordybninger. Takoyaki kan sagtens nydes uden tilbehør, men for at give dem fugt er det almindeligt at pensle dem med en særlig sauce og pynte dem med mayonnaise.