Teriyaki

Teriyaki er en japansk madlavningsteknik, hvor man marinerer kød, fisk eller grøntsager før og under tilberedningen af dette, som typisk foregår via stegning eller grilning. Den særlige marinade kaldes for tare og er oftest en blanding af sukker, sojasovs og mirin. Som erstatning for sukker kan dog anvendes honning, og som erstatning for mirin kan anvendes sake. Marinaden er med til at gøre kødet mørt og give det en karakteristisk sødlig smag, men eftersom der er forskellige opskrifter på tare, så findes der derfor også forskellige smagsvarianter.

Teriyaki-teknikken opstod i Japan i 1600-tallet og har siden udviklet sig og bredt sig uden for landets grænser. I dag kan man tilberede teriyaki-retter på forskellig vis, hvilket blandt andet inkluderer, at man først hælder marinaden ud over det tilberede kød til sidst, således at denne fungerer som en sauce. Den hyppigste måde er dog at marinere kødet inden tilberedning og løbende glasere dette under tilberedningen, sådan at det altså holdes fugtigt, hvilket samtidig tilfører kødets skorpe glans.

Total Page Visits: 625 - Today Page Visits: 1