Izakaya

IzakayaEn izakaya er en lille beværtning, hvor der serveres både drikkervarer og mad. Der er tale om en fusion mellem et værtshus og en restaurant, som primært benyttes af arbejdskolleger, der efter fyraften tager i byen for at hygge sig over et måltid mad og med indtagelsen af alkohol – typisk øl i glas. Ellers er det generelt et populært sted for store forsamlinger at spise ude, og man kan sågar også leje en izakaya, så alle pladser reserveres til et enkelt selskab. Oprindeligt var der tale om et sted, hvor rejsende kunne nyde en kop sake i selskab med andre, men med tiden blev det altså også muligt at indtage måltider, og det der før var mindre stande udviklede sig til bygninger med en intim atmosfære, der er kendetegnet ved, at gæster er meget energiske og højlydte.

Izakayaer findes i forskellige udgaver, men typisk kan man sidde ved baren eller ved borde, der enten kan være lave, så man skal sidde på tatami-måtter, eller høje, så man skal sidde på stole eller taburetter. Maden bliver serveret løbende som en slags buffet, hvor det er normalt, at det spisende selskab deles om retterne på bordet, der består af mindre anretninger. Dette kan naturligvis gøre det svært at holde regnskab over, hvor meget hver enkelte skal betale, så derfor er det ret udbredt, at man deler regningen, men i mange izakayaer kan man også betale for en plads og dermed få mulighed for at drikke og spise, alt det man vil inden for en bestemt tidsgrænse.

Et almindeligt udtryk for izakaya er akachonin, der betyder rød lanterne, da der netop hænger en sådan uden for de fleste izakayaer, så man på den måde kan kende dem.

Total Page Visits: 312 - Today Page Visits: 1