Kyusu

Kyusu er det japanske ord for en tekande, men generelt er det en betegnelse for tekander med et aflangt håndtag monteret på siden, selvom disse officielt kaldes for yokode kyusu. Tekander med en hank på bagsiden kaldes derimod for ushirode kyusu, mens tekander med en hank på toppen kaldes for uwade kyusu. Japanske tekander stammer fra Kina, hvor de oprindeligt blev benyttet til at koge vand, før man begyndte at anvende dem som tekander. Disse blev så eksporteret til Japan sammen med tekulturen, og siden er det blevet almindeligt at fremstille og servere te med kyusu - hvilket stadig er populært den dag i dag.

Mens man skænker te med en ushirode kyusu og uwade kyushu med en nærmest identisk bevægelse, så gør håndtaget på en yokode kyushu det muligt at hælde te i en kop blot ved at dreje med håndleddet. Eftersom majoriteten af mennesker er højrehåndede, så er en yokode kyusu dog også designet til at blive anvendt med højre hånd, mens man med venstre holder fast på låget, så dette ikke ryger af, hvilket dog også kan gøres med tommelfingeren på højre hånd. Nu om dage findes der dog også yokode kyusu-kander til venstrehåndede, mens de to andre typer af kyusu-kander kan benyttes af både højre- og venstrehåndede. 

Kanderne er som regel fremstillet i keramik og findes mest i mørke og brune nuancer, men de kan dog også fås i hvide og dekorerede udgaver. Håndtaget og hanken på en yokode kyusu og ushirode kyusu er typisk af samme materiale som resten af kanden, mens hanken på en uwade kyushu kan være lavet af reb, bambus eller træ. Kanderne har også forskellig størrelse og form, så nogen mener, at visse typer af te egner sig bedre til en bestemt kande. Eksempelvis er det mest populært at servere grøn te med en yokode kyusu, mens ushirode kyusu populært benyttes til udenlandsk te, idet kanden ligner en klassisk tekande fra Vesten. 

Der findes desuden også en tekande uden tud og håndtag kendt som houhin kyushu. Denne er forholdsvis lille og gør det muligt at holde på låget, imens man skænker te med en enkelt hånd. Dog anvendes houin kyushu mest, når man drikker grøn te af typen gyokuro.

 

Total Page Visits: 372 - Today Page Visits: 2