Oni

Oni

En oni er en såkaldt yokai – et mytisk væsen, der typisk modtager oversættelsen “dæmon”, fordi de mest er blevet fremstillet som onde skabninger i diverse fortællinger. Af den grund er oni blevet en slags repræsentant for ondskab, så når man for eksempel har forsøgt at fordrive uheld og ulykker, så er det traditionelt oni, man har genereret sit had imod. Nu om dage benyttes oni dog også som et symbol på overmenneskelig styrke, idet de er kendte for at være store og stærke.

Typisk er en oni portrætteret noget nær på samme måde, som man forestiller sig djævlen i Vesten, nemlig som en menneskelignende skikkelse med enorme hugtænder, pjusket hår, horn og rød eller blå hud, der er iført tigerstribet lændeklæde, og så bærer de desuden en kølle i hånden. Nogle gange har de tilmed flere øjne, fingre og tæer for at gøre dem mindre menneskelige, men der er i teorien tale om mennesker, eftersom en oni er en reinkarnation af et menneske, der døde med dårlig karma. En kvindelig oni kaldes for onibaba, hvis hun er gammel, og kijo, hvis hun er ung.

Oni er et af de hyppigst afbilledet væsner inden for japansk mytologi, og de bliver ofte forvekslet med hannya, som er en kvindelig dæmon med lignende træk, der har lagt ansigt til traditionelle japanske masker anvendt i noh-teater.

Total Page Visits: 636 - Today Page Visits: 1