Ubume

Ubume

Ubume er en type yokai, som optræder i japanske myter. Der er tale om spøgelset af en kvinde, som enten er død under graviditeten eller fødslen, hvorved hendes sjæl har manifesteret sig som en ånd i den jordiske verden, hvor hun går igen i det område, hvor hun i sin tid døde. Eftersom der er forskellige teorier om, hvordan den gravide kvinde døde, så er der også forskellige udgaver af ubume, men den mest almindelige af disse forestiller en kvindeskikkelse, der går rundt med et spædbarn i favnen, som hun uden videre vælger at give til folk, hvis hun skulle støde ind i dem. En ubume vil herefter forsvinde og lade folk være alene med barnet, hvis vægt dog vil tage til, så de ikke længere kan bære det, og først da vil de opdage, at der slet ikke var tale om et barn, men derimod en sten. En ubume kan også optræde som en endnu gravid kvinde sølet ind i blod, eller hun kan bære rundt på et ikke-færdigudviklet foster.

Der er forskellige varianter af ubume, fordi disse har tilknytning til den måde, som kvinderne blev begravet på efter deres død. Før i tiden var det ikke unormalt, at kvinder døde før eller under fødslen, og deres lig ville da blive begravet på forskellig vis alt efter region. I nogle egne skar man det ufødte barn ud af maven og placerede det i kvindens favn, mens man andre steder lod barnet blive liggende i maven. Hvis barnet overlevede, blev moderen begravet uden det, og hendes sjæl kunne dermed have svært ved at forholde sig til tabet af barnet, så hun genopfandt det med brug af sten eller små statuer. Andre ubume'er søgte derimod mod de levende og udså sig rigtige børn, som de ville knytte sig til og betragte som deres egne. Børnenes rigtige forældre ville derfor blive betragtet som fjender, som en ubume ville beskytte børnene imod. Det er således også forskel på, om ubume'er er harmløse eller ej.

I nogle egne optræder ubume'er som fugleagtige skabninger, der er kendt for at flyve rundt og udse sig spædbørn, som de kan stjæle, som en erstatning for deres eget barn. Denne udgave er kendt som ubumetori og stammer faktisk fra en kinesisk myte. Nu om dage er ubumetori nok mest kendt for at være inspirationen bag den statue, som blev anvendt i den virale Momo Challenge.

 

Total Page Visits: 474 - Today Page Visits: 1