Hvorfor kører japanerne i venstre side?

Hvorfor kører japanerne i venstre side?

I Japan kører man i venstre side, og ifølge en gammel skrøne skyldes dette, at samuraierne i sin tid plejede at gå på denne side af vejen, når de var på farten. De fleste samuraier var nemlig højrehåndede, hvilket vil sige, at deres sværd sad på venstre side af deres hofte. Havde de gået i højre side i en snæver gade, så ville det altså have været besværligt for dem at trække deres våben, da der ville være større risiko for, at deres albue ville støde ind mod en mur. Ved at gå i venstre side sikrede man sig til gengæld, at der var mere plads til at trække sværdet, hvis der pludselig blev behov for det. Så fordi samuraier gik i venstre side, så kører japanerne altså også i venstre side.

Dette er som nævnt bare en skrøne, for faktum er, at man i Japan kører i venstre side, fordi man i slutningen af 1800-tallet implementerede et jernbanenet med hjælp fra Storbritannien (hvor man også kører i venstre side). USA, Frankrig og Storbritannien havde alle tilbudt at hjælpe japanerne med at anlægge en jernbane, og eftersom det var briternes system, man valgte at tage til sig, så blev det dermed også en kørselsretning i venstre side på tosporede jernbanestrækninger, man i Japan blev vant til. Så da bilen senere blev opfundet, blev det i 1924 bestemt ved lov, at kørsel på vejene i Japan også skulle foregå i venstre side. Havde Japan valgt at modtage assistance fra USA eller Frankrig i forbindelse med anlæggelsen af et jernbanenet, er det meget muligt, at man i stedet ville være endt med at køre i højre side.

Da Okinawa var under amerikansk kontrol efter Anden Verdenskrig, blev det i denne periode faktisk besluttet, at man hér skulle køre i højre side, indtil øgruppen igen blev overdraget til Japan. Dette skete dog i 1972, men først 6 år senere begyndte man igen at køre i venstre side, hvilket skete fra den 30. juli, der nu symboliserer dagen, hvor Okinawa officielt blev en del af Japan igen. Dette er dermed et af de eneste steder i verden, hvor man har skiftet fra højre- til venstresidet kørsel, hvilket selvsagt førte til en del ulykker i ugerne efter, fordi folk havde svært ved at tilpasse sig de nye trafikregler.

 

Total Page Visits: 1791 - Today Page Visits: 1