Rygning i Japan

Rygning i Japan

Japan har længe været et af de lande i verden, hvor der ryges flest cigaretter. I 2016 blev der røget mere end 1500 cigaretter per indbygger, mens der til sammenligning blev røget 1300 cigaretter per indbygger i Danmark. Antallet af rygere i Japan har dog været faldende siden 1970’erne, hvor rygning havde sin storhedstid i landet. I dag er cirka hver femte japaner ryger, og 3/4 af dem er mænd. Grunden til det faldende antal rygere skyldes først og fremmest et øget fokus på sundhed, men man har fra myndighedernes side også lavet lovændringer, der præcis som i Danmark har gjort det sværere at være ryger i det offentlige rum.

Der bliver stadig flere og flere steder, hvor det ikke er tilladt at ryge, og det har blandt andet resulteret i, at der findes hele gader, hvor rygning er forbudt. Dette er markeret med skilte på blandt andet fortovsfliser. For at begrænse rygning på områder, hvor det som sådan er tilladt, har man opsat rygerum og indrettet arealer, hvor det er muligt at ryge uden at genere andre. Det er blandt andet tilfældet foran visse stationer og i parker. Selvom flere restauranter nu om dage bliver røgfrie, så findes der endnu spisesteder, der tilbyder rygeafdelinger, mens det andre steder er fuldt ud acceptabelt at hive en cigaret frem overalt.

Alle tog i Japan er blevet røgfri – foruden langdistancetogene shinkansen, hvor der findes særlige rygerum. I Japan er det desuden ikke så udbredt, at man går, samtidig med at man ryger, og det samme gør sig gældende, når man drikker og spiser. Det er typisk noget, man gør, mens man står stille eller sidder ned. Mange rygere går afsides, når de ryger ude, fordi de vil vise hensyn til andre, og er der ikke et askebæger i nærheden, så smider man ikke skoddet fra sig. når man er færdig – i stedet lægger man dette i en lille pung, man har på sig. Dette er også forklaringen på, at det ikke flyder med skodder i det japanske gadebillede.

En pakke cigaretter i Japan koster omkring 400-500 yen, svarende til cirka 25 kr. Pakker kan købes i butikker, men det er imidlertid ikke alle kæder, der sælger hverken cigaretter eller alkohol. Der vil udenfor hænge skilte, hvis det er en del af sortimentet. Herudover findes der også salgsautomater, hvor det er muligt at købe en pakke cigaretter. Dog skal man her anvende et særligt kort, som man kun kan erhverve sig ved at fremvise ID, eftersom man i Japan skal være fyldt 20 år, før man må købe cigaretter.

 

Total Page Visits: 1560 - Today Page Visits: 1