En snack bar er en type bar, hvor man i intime omgivelser kan få serveret snacks og alkohol, hvilket typisk gøres af en værtinde kendt som Mama-san, der som regel også er stedet ejer. På mindre beværtninger er hun som regel den eneste medarbejder, men der kan dog også være andre ansatte, der både kan agere tjenere, bartendere og opvaskere. En snack bar er imidlertid kendetegnet ved at være en lille bar, hvor der kun er plads til et begrænset antal kunder, og eftersom det er en kvinde, der er bestyreren, er kunderne oftest mænd, der kommer for at hænge ud på en snack bar efter arbejde. Ligesom med mange lokale værtshuse får mange snack barer således en fast gruppe af kunder, som stifter personlige relationer til hinanden og Mama-san, så det er ikke unormalt, at folk kender og bruger hinandens navne.
Snack barer findes i forskellige afskygninger, men de er generelt kendetegnet ved en afslappet og højrøstet atmosfære præcis ligesom en izakaya, der nærmest kan betegnes som en restaurantudgave af en snack bar. På en snack bar bliver der derimod ikke serveret måltider, men derimod lette anretninger, mens der er et bredt udvalg af drikkevarer. Generelt er det dog stemningen, som folk kommer for, når de besøger en snack bar, hvis atmosfære i høj grad er betinget af Mama-san, der ikke blot er ejeren, men også ansigtet udadtil. Mens nogle snack barer har plads til flere siddepladser, er der andre der kun har et barområde, hvor folk kan opholde sig, hvilket altså styrker forholdet til Mama-san, fordi man hele tiden sidder tæt på hende.
En Mama-san er derfor god til at interagere med mennesker, så hun er ofte kendetegnet ved at være i godt humør, så kunder både føler sig velkomne og godt behandlet. Det er heller ikke tilfældigt, at hun kaldes Mama, for ligesom en mor skal holde styr på sine børn, så sørger en Mama-san for at give opmærksomhed til og underholde alle sine gæster, hvilket eksempelvis kan gøres med karaoke, hvilket er en populær aktivitet på snack barer.