Atombombekuplen

Atombombekuplen

Atombombekuplen er det danske navn  for Genbaku Domu, som er den eneste tilbageværende "hele" bygning i Hiroshima, efter byen blev ødelagt af den første atombombe anvendt i krig, som blev kastet under Anden Verdenskrig den 6. august 1945. Denne sprang lige over bygningen, der derfor ikke blev jævnet med jorden af trykket, idet dette stammede oppefra. En stor del af strukturen forblev således stående som noget af det eneste, men bygningen var dog totalskadet, og det var derfor planen, at den skulle rives ned, da genopbygningen af Hiroshima begyndte efter krigens afslutning. Netop fordi bygningen endnu stod, så var det dog alt for stort et arbejde at rive den ned, og det endte således med, at den fik lov at stå. Dette delte vandene i Hiroshima, hvor bygningen for nogen mindede om de rædsler, de havde været igennem, mens den for andre stod som et symbol på den ødelæggelse, som krig kan føre med sig.

Det var den sidste gruppe, der endte med at vinde debatten, for fra 1950 til 1964 anlagde man en fredspark i området med udgangspunkt i ruinen, og i 1966 blev det besluttet, at den skulle bevares for eftertiden som et fredsmonument. Den er siden blevet indhegnet, så folk kun kan betragte den og ikke komme i berøring med den. Bygningen er blevet forsøgt bevaret på autentisk vis, hvilket vil sige, at der fortsat ligger murbrokker omkring den. Dog undergår den jævnlig vedligehold, så den undgår at forfalde. I 1996 blev Atombombehalvkuplen optaget på UNESCOs liste over verdensarv med stor misfornøjelse fra kinesisk side, idet man mente, at det kunne føre til, at Japan ville blive betragtet som et større offer for Anden Verdenskrig, end de lande, som nationen havde invaderet. 

Genbaku betyder atom, mens Domu stammer fra det engelske dome - altså en kuppel. Navnet skyldes bygningens design, idet taget på den tilbageværende sektion er kuppelformet. Oprindeligt var der tale om en udstillingshal bygget i 1915, som befandt sig i Hiroshimas handelsdistrikt, som nu udgør fredsparken. Nu om dage er der opsat billeder, som viser, hvordan bygningen så ud, før atombomben sprang. Da dette skete, omkom alle, der befandt sig inde i bygningen, men sådan forholdt det sig ikke andetsteds. Atombombehalvkuplen er nemlig ikke det eneste levn efter atombomben, for i fredsparken finder man en anden bygning, der formåede at stå tilbage efter denne. Der er i dag tale om et informationscenter, som godt nok står i sit originale design, men dog ikke i samme fatning som efter krigen, for dengang blev bygningen nemlig renoveret, således at det kun er dele af skelettet samt kælderen, der fremstår intakt. Og det var netop i kælderen, at den dengang 47årige Eizo Nomura overlevede atombomben, da han tilfældigvis befandt sig hér, og den har besøgende selvfølgelig mulighed for at se.

Atombombehalvkuplen ligger cirka 2,5 kilometer fra Hiroshima station, hvorfra det tager cirka en halv time til fods. Den nærmeste station er sporvognsstationen Genbaku Domu Mae få minutter væk. I nærheden ligger den T-formede Aioi-bro, som blev anvendt som mål for atombomben.

Total Page Visits: 657 - Today Page Visits: 1