Bombetogterne i Ise

Bombetogterne i Ise

Bombetogterne i Ise

Hen mod slutningen på Anden Verdenskrig foretog USA adskillige bombetogter med fly i flere byer rundt om i Japan med det formål at ramme fjenden på hjemmebane og dermed udrette skade på krigsudstyr såvel som samfundet generelt for på den måde at svække Japan som nation. En af de byer, der blev ramt, var Ujiyamada, der i dag er kendt som Ise, hvor Japans vigtigste helligdom blandt andet befinder sig. Denne var dog ikke mål for de bombetogter, der ramte byen, hvilket første gang skete den 14. januar 1945, hvilket dermed gjorde Ise til en af de første byer, der blev ramt af amerikanernes angrebsbølge, der fortsatte helt frem til krigens afslutning mere end et halvt år senere. I alt 29 bombefly tog del i angrebet på byen, hvor kun én person blev dræbt, mens 16 blev såret. Dette skyldtes, at luftangrebet foregik i dagstimerne, og i byen var man hele tiden i allerhøjeste alarmberedskab, og indbyggerne nåede derfor at søge i sikkerhed, før angrebet begyndte. Dog tog en del af Ise-helligdommen skade, og det gik pludselig op for japanerne, at deres kulturskatte var i fare for at blive ødelagt, så for at beskytte Ise og dermed også helligdommen besluttede man sig for at anlægge en luftbase nær byen, så man fremover kunne holde denne og de omkringliggende egne beskyttet.

Dette afholdt dog ikke amerikanerne fra at gå efter Ise, der gentagende gange blev ramt af mindre angreb, hvilket kostede et par dusin mennesker livet, indtil i juli, hvor Ise blev udvalgt som mål i et storstilet angreb, der også inkluderede mange andre byer. Natten til den 29. juli kastede 93 bombefly flere tusinde tons sprængstof ud over Ise by, hvor man primært gik efter at ramme byens station, men herudover blev mange andre bygninger dog også ramt, og 50 % af byen endte med at blive lagt i ruiner, hvilket svarede til 4500 hjem, hvorved mere end 20.000 indbyggere blev gjort hjemløse. Fordi man endnu var opmærksom på faren for bombeangreb, så var borgerne igen blevet advaret i god tid, og langt de fleste havde således nået at søge i sikkerhed, hvilket betød, at kun 75 personer blev dræbt, mens 111 blev såret. Ise-helligdommen formåede at stå intakt.

Ise blev atter et mål for mindre angreb i de kommende uger, indtil Japan overgav sig i midten af august, og herefter blev shintoismen afskaffet som statsreligion, hvilket betød, at helligdomme fra nu af måtte klare sig selv økonomisk, hvorved mange gik fra at være religiøse instanser til at blive turistattraktioner. Genopbygningen af Ise-helligdommen, som ellers fandt sted hvert 20. år, blev desuden udskudt efter krigens afslutning, så denne blev 4 år forsinket. Den skulle oprindeligt være fundet sted i 1949, men fandt først sted i 1953. To år senere skiftede Ujiyamada navn til Ise.

Total Page Visits: 245 - Today Page Visits: 1