Ezo-republikken

Ezo-republikken

I 1867 blev Tokugawa-shogunatet væltet efter 264 års styre, men i kølvandet på dette brød Boshin-krigen ud i Japan, hvor Tokugawa-slægten og dennes tilhængere gjorde et sidste forsøg på at genvinde den politiske magt, efter denne var blevet overdraget til den japanske kejser. Dette slog dog fejl, og Tokugawa-støtterne måtte migrere nordpå, hvor de med tiden slog sig ned på Hokkaido, der dengang var kendt som Ezo. På dette tidspunkt var Ezo ikke en del af Japans territorium, selvom der havde boet japanere på øen i århundreder, for Ezo var oprindeligt hjemsted for det indfødte Ainu-folk, der langsomt var ved at blive udryddet som følge af japanernes skridtvise indtog.

Da tusindvis af militærfolk ankom til øen efter nederlaget i Boshin-krigen blev Ainu-folket i sandhed undertrykt, for de loyale Tokugawa-tilhængere valgte nemlig at erklære sig for erobrere af Ezo og gøre denne til en selvstændig republik den 27. januar 1869. Hér fandt det første demokratiske valg i Japan tilmed sted, da admiral Enomoto Takeaki blev valgt som præsident efter en afstemning blandt samuraiklassen, for formålet med Ezo-republikken var først og fremmest at sikre dennes eksistens samt bevarelsen af de feudale værdier, der var truet i resten af Japan, efter påvirkningen fra udlandet havde ført til voldsomme samfundsforandringer i løbet af blot få år.

Enomoto Takeaki forsøgte forgæves at få Ezo-republikken anerkendt som en selvstændig nation, men det lykkedes imidlertid aldrig, for efter at der var kommet orden i Japan, valgte de imperiale styrker at invadere Ezo i midten af 1869, for da Tokugawa-tilhængerne overtog øen, så gjorde de det nemlig ved at overvinde de i forvejen etablerede japanske domæner. Dannelsen af Ezo-republikken blev derfor anset for at være en invasion af japansk grund, og dette førte til det afsluttende slag under Boshin-krigen, hvilket fandt sted i Hakodate, hvor Kejserens soldater fik nedkæmpet og opløst Ezo-republikken den 27. juni, så denne altså lige præcis nåede at eksistere i fem måneder.

Sejren markerede enden på det feudale Japan, og japanerne valgte samtidig at gøre krav på Ezo for på den måde at undgå en mulig overtagelse af øen fra Ruslands side. Landets territorium voksede således, og Ezo blev officielt omdøbt Hokkaido, der i dag er et selvstændigt præfektur og det største af slagsen i Japan.

 

Total Page Visits: 925 - Today Page Visits: 1