Inuoumono

Inuoumono

Inuoumono var en type kamptræning, der blev udført for at træne samuraiers evner inden for bueskydning til hest. I Kamakura-perioden var det at anvende en bue til hest en stor fordel på kamppladsen, og derfor var det en egenskab, mange forsøgte at tilegne sig gennem træning, og det førte blandt andet til sportsgrenen kaldet yabusame. Men yabusame er bueskydning til hest, hvor man sigter efter tre stillestående mål - inuoumono var derimod bueskydning til hest, hvor man skød efter levende mål: nemlig hunde.

Selve det at skyde dyr med brug af bue og pil fra hesteryg blev kaldt for oumonoi, og udover hunde kunne man eksempelvis også skyde køer, men fordi hunde var mindre og mere aktive, så var det en større udfordring at kunne ramme dem med pile. Grunden til, at man trænede bueskydning ved at skyde dyr var kort sagt, fordi det gav en mere autentisk fornemmelse af, at man befandt sig på en slagmark, og så ofrede man gerne dyr blot for træningens skyld.

Inuoumono blev imidlertid så populært, at det faktisk blev en decideret sport, som blev dyrket foran tilskuere - typisk som en slags underholdning i de højere kredse. Helt grundlæggende set bestod inuoumono af, at en hund blev sluppet løs i en cirkelformet arena, som var omkranset af en gruppe ryttere, der simpelthen havde til opgave at nedlægge hunden så hurtigt som muligt, inden den forlod cirklen. Den første rytter, der ramte hunden med sin pil ville vinde, og hvis hunden formåede at forlade cirklen uden at blive ramt, ville jagten i stedet foregå på en større og indhegnet arena, hvor det ikke ville være lige så beundringsværdigt at ramme hunden som inden for cirklen, idet man på den måde viste, at man kunne kontrollere sit mål og ikke kun ramme det. Man behøvede ikke at dræbe hundene - tværtimod. Ens pile skulle bare have ramt dem, og derfor anvendte man også specialdesignede pile, der satte sig fast i hundene, så de kun fik et kødsår, eller også var pilespidserne polstrede, så de slet ikke gjorde skade på hundene.

Inuoumono fortsatte med at blive dyrket helt frem til slutningen af 1800-tallet, hvor Japan begyndte at modernisere samfundet, hvilket betød, at samuraiklassen ophørte med at eksistere. Samtidig opstod der også et større fokus på dyrerettigheder, hvilket faktisk havde ført til, at Kejser Go-Daigo bandlyste inuoumono allerede i 1300-tallet, hvor han sad på tronen. Buddhismens lærdomme, der beder mennesker om at respektere alt liv var desuden årsagen til, at man ikke dræbte hundene men nøjedes med at såre dem, da inuoumono blev til en sport. Dengang det blot fungerede som træning for samuraier var man generelt ligeglad med om hundene døde eller ej.

Total Page Visits: 226 - Today Page Visits: 2