Brandattentatet mod Kyoto Animation

Brandattentatet mod Kyoto Animation
Det brændende studie

Brandattentatet mod Kyoto Animation

I 2019 mistede 36 mennesker livet i det, der officielt er Japans værste enemandsmassakre begået i efterkrigstiden, da Kyoto Animation Studios blev udsat for et brandattentat. Dette fandt sted den 18. juli, hvor den 41-årige Shinji Aoba ankom til studiets hovedkontor i Kyoto med i alt 40 liter benzin, som han havde transporteret på en ladvogn fra en tankstation cirka en halv kilometer derfra. Klokken 10.30 begyndte han så at sprede benzinen ud ved indgangen, hvor nogle ansatte ligeledes blev overhældt, da de forsøgte at stoppe ham, før Aoba tændte benzinen med brug af en lighter.

En enorm eksplosion brød således ud, hvorved der gik ild i både bygningen og de folk, som var til stede ved indgangen - heriblandt gerningsmanden, som måtte flygte ud på gaden, hvor han blev pågrebet af to ansatte, som formåede at flygte fra branden. Men selve studiet lå dog på anden sal, hvor majoriteten af de 70 tilstedeværende befandt sig, og de havde knap nok tid til at reagere, før hele bygningen blev omsluttet af flammer og indtaget af røg. Kun halvdelen formåede således at flygte, mens den anden halvdel omkom inde i bygningen, hvor flere af ofrene blev brændt til ukendelighed. Enkelte af de overlevende døde senere af deres kvæstelser på hospitalet, så det endelige dødstal altså nåede op på 36.

Dette inkluderede imidlertid ikke Shinji Aoba, som trods sine kvæstelser formåede at overleve angrebet, som han tilmed tilstod at have stået bag, da han blev pågrebet. Hans skader var dog så voldsomme, at han først måtte gennemgå et længere behandlings- og genoptræningsforløb, før han endelig blev anholdt i 2020. Og da afhøringerne af ham dermed kunne begynde, kunne man samtidig kaste lys over hans motiv, idet det viste sig, at Aoba havde udset sig Kyoto Animation som mål, fordi han påstod, at de havde stjålet hans ide til et afsnit af anime-serien Tsurune.

Shinji Aoba stammede fra Saitama nord for Tokyo og havde flere fængselsdomme bag sig, idet han led af skizofreni, hvilket gjorde ham utilregnelig, så han derfor også modtog behandling. Hans store drøm var dog at blive forfatter, så i 2009 begyndte han at skrive på sin første roman, mens han begyndte at se anime, imens han sad i fængslet, hvor han særligt faldt for den stil og de temaer, som var knyttet til Kyoto Animation. Efter at være løsladt valgte han derfor at sende to manuskripter ind til studiet i forbindelse med en talentkonkurrence i 2016, men manuskriptet blev ikke valgt, hvilket Aoba fik besked om året efter, hvor han i stedet valgte at offentligøre manuskripterne på internettet.

Den 19. november 2018 blev femte afsnit af anime-serien Tsunere så vist på TV. Og da Aoba så dette, bemærkede han, at særligt én scene mindede om en lignende scene fra et af hans manuskripter, hvor karaktererne køber kød på tilbud. Han blev dermed overbevist om, at Kyoto Animation havde stjålet hans ide, hvilket var en forestilling, som blev ved med at genere ham, imens hans mentale helbred gradvist blev forværret, da han i begyndelsen af 2019 holdt op med at modtage psykiatrisk behandling. Til sidst valgte Aoba sig derfor for at hævne sig mod Kyoto Animation, da han den 15. juli tog til Kyoto for at lokalisere og overvåge animationsstudiet, før han tre dage senere udførte Japans største enemandsmassakre. I 2001 omkom 44 mennesker dog i en mistænkelig brand i Tokyo, men det er aldrig blevet klarlagt, hvorvidt denne var påsat eller om der var tale om en ulykke. Så Shinji Aoba er officielt den værste massemorder i efterkrigstidens Japan.

Selvom man tog højde for hans mentale problemer, så blev Shinji Aoba dømt til døden i 2024. Det er aldrig blevet erkendt, at Kyoto Animation skulle have kopieret hans værker, og deres egne produktioner led kun overlast i begrænset omfang, idet man inden branden havde formået at sikre store dele af det igangværende samt færdigproducerede arbejde. En indsamling til studiet og ofrene blev igangsat, og produktionen blev genoptaget i slutningen af 2019

Total Page Visits: 47 - Today Page Visits: 1