Buskapringen i Nagasaki

Buskapringen i NagasakiDen første buskapring i Japan fandt sted om morgenen den 15. oktober 1977, hvor to maskerede mænd valgte at kapre en bus på vej fra Hirado til Nagasaki. Foruden chaufføren og de to buskaprere var der 16 andre passagerer ombord, og den ene af disse – en 26-årig kvinde – fik bundet en hjemmelavet bombe om sig, mens de andre ombordværende blev truet med et gevær og en kniv. Bussen blev beordret til at køre til Nagasaki som planlagt, hvor den ankom ved middagstid, men da chaufføren kørte ind på en tankstation for at fylde benzintanken, bemærkede en ansat, at noget var galt, og han slog da omgående alarm. Politiet var på stedet i løbet af ingen tid og omringede bussen efter at have deaktiveret dens motor, og forhandlinger blev således igangsat med de to buskaprere, der begge var iført hvide poser over hovedet med skrift, som indikerede, at de tilhørte Japans Røde Hær, der i 1970’erne havde stået bag flere internationale terrorangreb.

I bytte for 5 passagerer krævede buskaprerne mad og drikke, men de nægtede imidlertid at forhandle med andre end politikere. De truede samtidig med at sprænge bussen i luften, hvis politiet prøvede at tvinge sig adgang til den, men på trods af dette begyndte man at træne en håndfuld betjente til lige netop at bestorme bussen. Efter at have dannet sig et overblik over passagerernes placering i bussen valgte politiet at infiltrere den om natten klokken 4.25, fordi man mente at buskaprerne måtte være trætte på dette tidspunkt. Aktionen endte med at blive en succes, for da en politimand prøvede at fange de to buskapreres opmærksomhed ved at stille sig op og opfordre dem til at skyde ham, åbnede den ene et vindue og kastede en sprængladning, der eksploderede, og i tumulten begyndte andre betjente at smadre ruderne på bussen, hvorpå de åbnede ild. Begge buskaprerne blev ramt af skud, og mens den ene af dem overlevede, døde den anden kort tid efter på hospitalet, hvorved han blev den anden person i efterkrigstiden, som var blevet dræbt af det japanske politi. Samtlige passagerer overlevede, og hele hændelsen blev fanget på film af flere TV-hold, der stod placeret omkring bussen.

Det viste sig, at de to gerningsmænd slet ikke var medlemmer af Japans Røde Hær, men at de blot var oprørere uden tilknytning til nogen organisation. Den overlevende buskaprer blev idømt 6 års fængsel.

Total Page Visits: 103 - Today Page Visits: 1