Nihon Sekigun

Nihon SekigunNihon Sekigun – Japanese Red Army på engelsk og på dansk kendt som blandt andet Japans Røde Hær, Den japanske røde armé eller Japans røde armé – var en japansk terrororganisation, der så dagens lys, da en gruppe militante venstreradikale i 1969 valgte at grundlægge en japansk gren af den tyske oprørsbevægelse kaldet Rote Armee Fraktion. Grundlæggeren, Takaya Shiomi, var generelt set utilfreds med, at kommunisterne i Japan ikke stræbte efter aktivt at realisere de ideologier, som de ellers talte for, og dette valgte han og andre altså at lave om på, da han etablerede Japans Rote Armee Fraktion, der officielt set havde til formål at vælte den japanske regering, afskaffe monarkiet og foretage en kommunistisk inspireret revolution på verdensplan. Gruppen blev dog anset for at være en trussel for samfundet, og Takaya Shiomi samt flere af hans tilhængere blev derfor allerede anholdt i 1970. Dette førte til en opløsning af den japanske Rote Armee Fraktion, hvilket imidlertid resulterede i etableringen af nye mindre organisationer baseret på samme ideologier – heriblandt Japans Røde Hær, der blev grundlagt i 1971 af den 25-årige Fusako Shigenobu, der havde været et fremtrædende medlem af Japans Rote Armee Fraktion, hvorfra hun havde tilegnet sig flere loyale følgere.

Selvom Japans Røde Hær bestod af under 50 medlemmer, så formåede de i 1970’erne og 80’erne at skabe frygt på verdensplan og give Japan et dårligt internationalt ry ved at udføre flere terrorhandlinger i Japan såvel som i udlandet, hvoraf flere af disse var dødelige. Shigenobu havde formået at flygte til Mellemøsten, hvor hun slog sig ned i Libanon og hér hvervede flere palæstinensere som medlemmer ved at udvise støtte til den palæstinensiske revolutionære bevægelse. Kun en håndfuld af medlemmerne i Japans Røde Hær var egentlig japanere, men disse var imidlertid også en aktiv del af terrorudførelserne, der inkluderede alt fra flykapringer og gidseltagninger til attentater og sågar en massakre i Lod Lufthavn i Tel Aviv, hvor 26 mennesker omkom. Japans Røde Hær gjorde ikke forskel på folk og havde intet problem med at sætte uskyldige menneskers liv på spil som en del af deres planer, der egentlig var rettet mod større magtinstanser. Dette gjorde organisationen berygtet både i og uden for Japan, også fordi man nogle gange foretog angreb blot for at skaffe penge eller få medlemmer befriet fra fængslet.

De sidste store angreb fandt sted i slutningen af 1980’erne, og herefter begyndte Japans Røde Hær at gå i opløsning, hvilket indebar, at mange af de japanske medlemmer vendte tilbage til Japan, hvor de imidlertid blev anholdt – også lederen Fusako Shigenobu, der blev fanget i 2000, hvorefter hun blev idømt 20 års fængsel. Året efter blev Japans Røde Hær officielt opløst, men blev dog genoplivet af loyale tilhængere og går nu under betegnelsen Rentai, der endnu har til formål at foretage revolution, dog på mere fredelig vis via oplysning og debat.

Af kendte terroraktioner foretaget af Japans Røde Hær kan eksempelvis nævnes:

-31. marts 1970: Kapringen af Japan Airlines Flight 351 (begået af Japans Rote Armee Fraktion)

-30. maj 1972: Massakren i Lod Lufthavn

-20. juli 1973: Kapringen af Japan Airlines Flight 404

-31. januar 1974: Kapringen af Laju-færgen

-13. september 1974: Angrebet på den franske ambassade i Haag

-5. august 1975: Gidselsituationen i AIA-bygningen

-28. september 1977: Kapringen af Japan Airlines Flight 472

Total Page Visits: 1013 - Today Page Visits: 1