Dobbeltmordet i Iizuka

Dobbeltmordet i Iizuka
Michitoshi Kuma

Dobbeltmordet i Iizuka

Om morgenen den 20. februar 1992 var to 7-årige piger på vej til skole i byen Iizuka i Fukuoka-præfekturet. De dukkede imidlertid aldrig op, så efter forældrene var blevet kontaktet af skolen, blev de to børn efterlyst. Omkring midnat fandt en mand dog frem til begge piger, der lå døde i vejkanten nogle kilometer uden for byen, og det skulle efterfølgende vise sig, at de begge var blevet seksuelt misbrugt og dræbt - givetvis et andet sted, hvorefter deres lig var blevet skilt af vejen fra et køretøj. Fordi de to piger var blevet fundet så hurtigt, så lykkedes det for politiet at indsamle meget bevismateriale såsom fibre og fremmed DNA, der gjorde det muligt at skabe en eventuel morders DNA-profil.

En måned senere havde politiet så fået en mand i kikkerten: den 54-årige Michitoshi Kuma, fordi hans bil matchede den, som øjenvidner havde set nær stedet, hvor ligene blev fundet, og så boede han tilmed også i Iizuka, hvilket betød, at han i forvejen var blevet afhørt i sagen i dagene efter drabet på de to piger. Kuma fik derfor taget både fingeraftryk og DNA-prøver, men selvom hans DNA-profil lå tæt op ad den, som blev fundet på gerningsstedet, så var det ikke nok til, at politiet kunne foretage en anholdelse. Efterforskningen varede derfor ved i yderligere to år, indtil man i 1994 igen rettede interessen mod Kuma, der blev anholdt og sigtet for drabet på de to piger i Iizuka, efter man beslaglagde hans bil og fandt spor efter blod og urin, ligesom fibrene, som blev fundet på pigernes kroppe, matchede dem, som fandtes i Kumas bil.

Sammen med Kumas DNA-profil var politiet derfor overbeviste om, at de havde fanget den rigtige morder. Kuma erklærede sig dog for uskyldig, men han blev alligevel dømt til døden og henrettet i 2008 som 70-årig. Siden har der været debat om, hvorvidt Kuma rent faktisk var gerningsmanden, grundet det spinkle grundlag af beviser, som han blev dømt på. I 1992 blev Toshikazu Sugaya dømt for drabet på en 4-årig pige med brug af den samme DNA-testmetode i den såkaldte Ashikaga-sag, men i 2009 blev han løsladt, da det blev bevist, at han var uskyldigt dømt. Selv efter Kumas død har hans slægtninge og advokat således forsøgt at få renset hans navn ved at få sagen genåbnet, så den kan blive efterforsket med brug af moderne teknologi, men fordi der var andre beviser end DNA, så beroede dommen ikke udelukkende på dette, og domstolen har derfor valgt at betragte sagen som afsluttet.

I 1988 forsvandt en anden 7-årig pige desuden også i Iizuka, mens hun var ude at lege, og hun er aldrig blevet fundet igen. Om hun blev et offer for den samme drabsmand, og om denne var Michitoshi Kuma er derfor stadig et mysterium.

Total Page Visits: 356 - Today Page Visits: 1