Gruppeselvmordet i minibussen

Gruppeselvmordet i minibussenEt af Japans største gruppeselvmord i nyere tid hændte i 1978, hvor den 55-årige lokalpolitiker Heikichi Ogiwara endte med en gæld på hele 700 millioner yen, da hans virksomhed gik konkurs, hvorpå hans personlige konto blev lukket. Han havde samtidig investeret over 500 millioner yen på at blive valgt ind i præfekturrådet i Tochigi-præfekturet tre år forinden. Heikichi Ogiwara kunne derfor ikke se, hvordan han nogensinde skulle blive gældsfri, og da han samtidig følte, at han havde svigtet sin familie, besluttede han sig for at samle medlemmerne af denne, så de sammen kunne gå i døden. Heikichi agtede simpelthen at begå selvmord ved at udføre inseki-jisatsu – et såkaldt æresselvmord, idet han erkendte, at det var ham, der havde ført familien ud i gæld. Men eftersom deres status og fremtid dermed også var blevet spoleret, valgte han at gå i døden med sin familie, hvilket de åbenbart indvilligede i.

Den 18. november samlede familien Ogiwara sig nemlig i en minibus og kørte til Oigawa-floden i Shizuoka-præfekturet, hvor de sammen havde tænkt sig at tage livet af sig selv. Og inde i minibussen befandt sig intet mindre end 9 personer, der udover Heikichi inkluderede hans kone og deres fire børn: den 31-årige søn samt tre døtre på 29, 23 og 21. Herudover var sønnens gravide kone og 6-årige søn ligeledes med i minibussen, og det samme var den ældste datters 1-årige datter. Men ved ankomsten til Oigawa-floden udviklede det sig faktisk til et mord-selvmord, idet de to mænd tog ansvaret for at tage livet af familien. Efter at have spist sovepiller døsede kvinderne og børnene nemlig hen, hvorpå de hver især blev kvalt af Heikichi og hans søn, som efterfølgende forlod minibussen, inden de satte ild til sig selv og brændte ihjel cirka 40 meter derfra. Da ligene kort tid efter blev fundet, stod det således klart, at man havde at gøre med en omfattende familietragedie, der primært blev udløst af, at familiens status blev ødelagt af Heikichis økonomiske problemer.

Det vides ikke med sikkerhed, om familien rent faktisk begik gruppeselvmord, eller om de var blevet lokket med på en udflugt af Heikichi og hans søn, som så valgte at bedøve dem med sovepiller. Som den eneste søn var det meningen, at Heikichis søn skulle overtage slægten efter sin far, så det er tænkeligt, at det kun var ham, der blev taget med på råd, og at resten af familien slet ikke havde kendskab til Heikichis konkurs. Dette ville forklare, hvorfor hændelsen fandt sted i et helt andet præfektur, og hvorfor det kun var Heikichi og hans søn, der endte med at begå selvmord, mens det også kun var sønnens kone, der blev bragt med på turen, mens den ældste søsters mand gik fri. I så fald kan Heikichis selvmord være blevet udløst af skam, og for at skåne sin familie for denne, besluttede han sig for at dræbe dem med hjælp fra sin søn, der stod til at videreføre slægten og påtage sig dennes ære eller mangel på samme.

Total Page Visits: 20 - Today Page Visits: 1