Kidnapningen af Tadaaki Hara

Kidnapningen af Tadaaki Hara
Tadaaki Hara blandt udvalgte kidnapningssofre

Kidnapningen af Tadaaki Hara

I slutningen af 1970’erne og starten af 1980’erne blev flere japanere kidnappet af nordkoreanske agenter, så de kunne træne nordkoreanere til at blive spioner i Japan. I alt 17 japanere er blevet officielt anerkendt som kidnapningsofre, og mange af disse forsvandt fra Japan nær kysten til det japanske hav, hvorfra de nordkoreanske agenter tilsyneladende ankom med både, som de brugte til at fragte folk videre til Nordkorea. En af de japanere, der blev kidnappet, var 43-årige Tadaaki Hara, der i 1980 arbejdede som kok på en restaurant i Osaka, da han i løbet af Juni forsvandt. Hara var blevet udset som offer af den nordkoreanske agent Sin Kwang-su, der var blevet sendt til Japan efter direkte ordre fra Nordkoreas daværende leder Kim Jong-il, der havde bedt ham kidnappe en japansk mand.

Sin Kwang-su fik adgang til Japan ved at blive ansat på den samme restaurant som Tadaaki Hara, idet denne var ejet af koreaneren Lee Sam-jun, der ligeledes modtog og fulgte ordrer fra styret og derfor ansatte agenten, der med tiden udstå sig Tadaaki Hara, fordi det var muligt for ham at etablere et tillidsbånd til ham, eftersom de var kolleger. På den måde fik Sin Kwang-su lokket Hara med til Miyazaki-præfekturetKyushu i juni 1980, hvor kidnapningen fandt sted. Eftersom Hara ikke var gift, og hans arbejdsplads var involveret i kidnapningen, så er der ingen, der ved, hvornår han helt nøjagtigt forsvandt.

Da de nordkoreanske kidnapninger kom frem i lyset, kunne man desuden udpege Tadaaki Hara som et offer for disse, fordi Sin Kwang-su påtog sig hans identitet og vendte tilbage til Japan, så han under dække af at være en japaner kunne infiltrere Japan og udføre spionage. I 1985 blev han dog anholdt, da han forsøgte at rejse til Sydkorea, og han forblev fængslet i Sydkorea frem til 1999, hvor han blev overdraget til Nordkorea, der hyldede ham som en nationalhelt.

Ifølge de nordkoreanske myndigheder blev Tadaaki Hara gift med et andet japansk kidnapningsoffer - nemlig Yaeko Taguchi. Begge døde dog i 1986 - først Hara, der ifølge de officielle papirer omkom af skrumpelever, hvorefter Taguchi døde kun 11 dage senere i en bilulykke. Nordkorea kunne dog kun fremvise dødsattester, for begge gravsteder blev tilsyneladende skyllet væk af oversvømmelser. Tadaaki Hara er nok et af de mere ukendte ofre for de nordkoreanske kidnapninger, hvilket skyldes, at han var oppe i årene, så han ikke havde så mange nære slægtninge, mens hans eneste bror ikke ønskede at stå frem i medierne i modsætning til familiemedlemmerne til andre kidnapningsofre.

Total Page Visits: 247 - Today Page Visits: 1