Likvideringen af Hara Takashi

Likvideringen af Hara Takashi
Stedet, hvor Hara Takashi blev stukket ned

Likvideringen af Hara Takashi

Hara Takashi blev i 1918 udpeget som Japans 10. premierminister, efter hans forgænger, Terauchi Masatake måtte træde af grundet folkelige uroligheder som følge af en drastisk prisstigning på ris. Hara nåede imidlertid kun at besidde titlen i 3 år, for den 4. november 1921 skulle han på visit i Kyoto - en tur, der skulle foregå med tog med afgang fra Tokyo station. Hér ankom Hara med en anden politiker - Hida Takuji - men da de to nærmede sig billetlugen, blev Hara uden videre angrebet af en mand, der stak ham i brystet med en kniv, hvorved han kollapsede og døde på stedet. Han var på det tidspunkt 65 år.

Eftersom drabet på Hara havde fundet sted i fuld offentlighed var det temmelig nemt at fange og identificere gerningsmanden, som viste sig at være en 18-årig stationsmedarbejder ved navn Nakaoka Konichi, der tilsyneladende var vred på Hara grundet den politik, han førte. Nogen mente dog også, at han var blevet manipuleret af sin chef, der var kendt for at være en regeringskritiker, og ham og Nakaoka havde endda haft en debat nogle uger forinden, hvor chefen havde proklameret, at den eneste måde at tage ansvar på er ved at stikke Hara ned. Af den grund blev chefen ligeledes anholdt og sigtet for medvirken til drabet på Hara, men "hara" er dog også det japanske ord for mave, så chefen forklarede, at Nakaoka havde misforstået ham, idet han mente, at man kun kan tage ansvar ved at stikke sig selv i maven - en ordlyd, der var enslydende med det, som Nakaoka skulle have hørt.

Mens chefen blev løsladt, så blev Nakaoka derimod idømt livsvarigt fængsel, men hans dom blev imidlertid reduceret gevaldigt, idet han blev løsladt efter kun 13 år, selvom han altså havde begået et overlagt drab på selveste Japans premierminister. Omstændighederne omkring Nakaokas retssag og løsladelse er præget af mystik, idet mange af de officielle dokumenter om sagen siden er gået tabt. Det vides dog, at Nakaoka deltog i Anden Verdenskrig som soldat, og at han døde som 77-årig i 1980. Hara Takashi blev efterfulgt af Takahashi Korekiyo, der blev udpeget som premierminister den 14. november 1921. På Tokyo station er der i dag en mindeplade, der beretter om drabet på Hara, ligesom stedet, hvor han døde, er markeret med en flise.

 

Total Page Visits: 446 - Today Page Visits: 1