Likvideringen af Inejiro Asanuma

Likvideringen af Inejiro AsanumaInejiro Asanuma var en venstrefløjspolitiker og leder af det japanske socialdemokrati, som den 12. oktober 1960 blev likvideret under en politisk debat forud for parlamentsvalget i november. Debatten foregik i Tokyo Hibiya Hall foran både presse og borgere, mens den ligeledes blev optaget på film, så folk med fjernsyn senere kunne få mulighed for at følge med derhjemme, når den blev transmitteret på TV. Midt under sin tale blev den 61-årige Inejiro Asanuma dog uden varsel overfaldet, da det lykkedes den 17-årige nationalist Otoya Yamaguchi at bestorme scenen, hvor han vædrede Asanuma ved at stikke ham med et sværd, før han hurtigt blev overmandet af tililende sikkerhedsfolk. 

Asanumas liv stod dog ikke til at redde, idet sværdet havde passeret gennem hans ribben og ramt hans vitale organer. Han endte derfor med at dø efter angrebet, mens Yamaguchi blev anholdt og sendt på en ungdomsanstalt, hvor han få uger senere valgte at begå selvmord ved at hænge sig i sit lagen. Han nåede derfor aldrig at blive dømt for sin forbrydelse, men blev efterfølgende hyldet som en martyr af ligesindede japanere, der valgte at holde en begravelsesceremoni til ære for ham, og selv i disse dage er der nogen, der betragter ham som en helt. Yamaguchi var medlem af den nationalistiske gruppe uyoku dantai, som Asanuma selv havde været medlem af, da han var yngre, men han havde altså siden ændret politisk kurs, og det var givetvis hans politiske overbevisninger, der gjorde ham til et mål for attentatet.

Hele hændelsen foregik foran rullende og blitzende kameraer, hvilket resulterede i et prisbelønnet billede taget af Yasushi Nagao, der viser Otoya Yamaguchi, i det øjeblik han havde trukket sværdet fri fra Asanuma og gjorde klar til endnu et stik. Selvom TV-transmissionen ikke var direkte, så valgte man efterfølgende at vise klippet af Asanuma, der bliver angrebet, hvilket vakte forargelse blandt det japanske folk, så i kølvandet på hændelsen oplevede man i Japan et stigende antal protester, der opfordrede til fred mellem mennesker og politiske parter.

Total Page Visits: 466 - Today Page Visits: 1