Misao Katagiri

Misao KatagiriMisao Katagiri var 18 år, da han den 29. juli 1965 tog ud i skoven ved byen Zama i Kanagawa-præfekturet for at skyde fugle med sin riffel. Han var efter sigende besat af skydevåben, men havde ikke mulighed for at erhverve sig en pistol, så for at få fat i en besluttede han sig for at foretage en falsk anmeldelse, hvilket fik en politimand til at møde op i skoven. Ham valgte teenageren uden varsel at skyde med sin riffel, hvorefter han stjal hans tjenestepistol og dele af hans påklædning. Efterfølgende stødte Katagiri så ind i to andre betjente, der var på vej gennem skoven, og den ene af disse skyndte han sig at skyde med pistolen, hvorpå han stak af fra stedet. Den første betjent, der var blevet ramt, endte med at dø, mens den anden kun blev såret. Den tredje slog omgående alarm, og en menneskejagt gik således ind på Katagiri, der i skikkelse af at være en politimand kaprede hele fire biler med brug af den stjålne pistol. Han tog turen til Tokyo, hvor han ankom til Shibuya og hér gik ind i en våbenbutik, hvis personale han tog som gidsler. Det varede ikke længe, før politiet ligeledes ankom til stedet, og et beredskab af bevæbnede politifolk tog stilling ude foran våbenbutikken, hvor flere hundrede andre borgere ligeledes stimlede sammen. På et tidspunkt valgte Katagiri at skyde ud mod menneskemængden på gaden, hvorved 16 personer blev ramt af skud – heriblandt mediefolk der var mødt op for at dække hændelsen, men ingen blev dog dræbt.

Der var i alt fire gidsler, og mens Katagiri befandt sig ude foran butikken med to kvinder som skjold, valgte en mandlig ansat at vædre teenageren bagfra, hvilket gjorde det muligt for politiet at overmande og anholde Katagiri, der efterfølgende blev dømt til livsvarigt fængsel. Denne dom blev dog senere ændret til en dødsdom til trods for at der var tale om en gerningsmand, som var under 20 år, hvilket gjorde ham umyndig. En dødsdom er desuden en sjælden straf at modtage for et enkelt drab i Japan, men det skyldtes, at Katagiri havde dræbt en politimand i tjeneste, og at han oven i købet havde forsøgt at dræbe en anden og mange andre, hvilket gjorde, at han blev betragtet som særdeles farlig. Han blev hængt i 1972 i en alder af 25 år.

Blandt de opmødte, der befandt sig ude foran våbenbutikken i Shibuya under skyderiet var blandt andet den 16årige Norio Nagayama, der tre år senere begik fire skuddrab. Han blev en anerkendt forfatter under sit ophold i fængslet, før han ligeledes blev henrettet i 1997.

Total Page Visits: 775 - Today Page Visits: 1