Mordet på Matsumoto-familien

Mordet på Matsumoto-familienNatten til den 20. juni 2003 besluttede tre mandlige kinesiske studerende sig for at bryde ind i et hjem i Fukuoka, fordi der ved dette holdt en Mercedes, hvorved de antog, at familien, som boede der, var i besiddelse af mange penge. Huset var ejet af den 41-årige tøjsælger Shinjiro Matsumoto, der boede sammen med sin 40-årige kone Chika, samt deres to børn: sønnen Kai på 11 og datteren Hina på 8. Der var imidlertid ikke blot tale om et indbrud, men derimod et planlagt masserovmord, for da de tre kinesere klokken 0.30 tvang sig adgang til huset, gik de målrettet efter at dræbe samtlige familiemedlemmer, da de først overraskede Chika i badet, hvor de druknede hende, før de gik videre til Kais værelse og kvalte ham, mens han sov, hvorefter de vækkede Hina og bandt hende fast med tape. Shinjiro var nemlig ikke kommet hjem fra arbejde, så de tre havde tænkt sig at true ham til at udlevere familiens værdier, hvilket skete, da manden vendte hjem omkring klokken 1.40 om natten. Da han gik ind i huset blev han nemlig mødt af sin forfærdede datter, som havde en kniv for struben, og mens han tryglede for hendes liv, blev hun uden videre stukket ihjel for øjnene af ham, inden de tre kinesere herpå overfaldt Shinjiro og bandt ham fast, hvorefter de torturerede ham og truede ham til at fortælle dem sin pinkode. Shinjiro blev efterfølgende kvalt, og mistede bevidstheden, men tyvene gik åbenbart ud fra, at han var død, for en times tid senere læssede de ham og hans døde familiemedlemmer ind i deres Mercedes, hvorpå de blev kørt til havnen og kastet ned i denne med håndjern og vægte bundet fast til disse, så ligene ville synke til bunds. En obduktion ville efterfølgende vise, at Shinijiro havde vand i lungerne, og at derfor stadig var i live, da han blev kastet i vandet. De tre studerende slap af sted med 37.000 yen og Shinjiros hævekort, som de dog ikke kunne hæve penge med.

Ligene af Matsumoto-familien blev fundet allerede næste dag, og en stor politiefterforskning gik straks i gang. Alligevel gik der over en måned, før man i juli kunne identificere de skyldige med udgangspunkt i videoovervågning fra en lokal butik, hvor man kunne se den ene af gerningsmændene købe håndjern og vægte nogle dage før drabene, hvilket beviste, at disse altså var planlagt på forhånd. Der var tale om 21-årige Wang Liang, 23-årige Yang Ning og 23-årige Wei Wei. Wang og Yang var imidlertid flygtet til Kina fire dage efter forbrydelsen, og hér blev de anholdt i august. Samme måned identificerede man Wei Wei (der stadig opholdt sig i Japan) som den tredje gerningsmand med udgangspunkt i hans jævnlige telefonkontakt med de to andre. Japan kunne ikke få Wang og Yang udleveret, så de blev i stedet sat for en domstol i Kina, hvor Yang blev dømt til døden, mens Wang slap med livsvarigt fængsel, fordi han havde meldt sig selv og samarbejdede med politiet i efterforskningen af sagen. Yang blev henrettet i Kina i 2005, og samme år modtog Wei en dødsdom i Japan. Han blev henrettet i 2019.

Sagen skabte kortvarige spændinger mellem Japan og Kina, og særligt kinesere i Japan oplevede efterfølgende stigmatisering grundet deres landsmænds forbrydelse, specielt fordi de japanske medier fokuserede på gerningsmændenes nationalitet og tegnede et skræmmebillede af kinesere. To år senere blev fire andre personer imidlertid også dræbt i Fukuoka – denne gang af personer med tilknytning til den japanske mafia, og denne sag blev behandlet som en helt almindelig forbrydelse fordi den var begået af japanere. Der har dog også været spekulationer om, hvorvidt de tre kinesere blev hvervet af den japanske mafia til at dræbe Matsumoto-familien på grund af den målrettethed og brutalitet, der kendetegnede forbrydelsen. Selv har kineserne fortalt, at de arbejdede på egen hånd.

 

Total Page Visits: 352 - Today Page Visits: 1