Skolemassakren i Osaka

Skolemassakren i OsakaDen værste skolemassakre i Japans historie fandt sted den 8. juni 2001 i byen Ikeda nord for Osaka, da den 37-årige Mamoru Takuma, ankom til en grundskole klokken 10.20, hvor han gik amok og stak alle ned, som han mødte på sin vej, med en medbragt køkkenkniv, som han netop havde købt. Takuma gik fra klasseværelse til klasseværelse, hvor han uden varsel angreb både børn og voksne, før han efter ti minutter blev standset, da inspektøren og en gruppe lærere overfaldt ham og fik ham pacificeret, indtil politiet kunne komme og anholde ham. To lærere var blevet stukket ned, og det samme var 21 børn i alderen 7 til 8 år, og otte af disse (7 piger og 1 dreng) endte med at miste livet. Episoden sendte chokbølger gennem det japanske samfund, da der ikke blot var tale om den værste enkeltmandsmassakre i Japan i nyere tid – at det var uskyldige børn, der var blevet ofre, var samtidig noget, som rystede befolkningen, og forbrydelsen er derfor en af de mest opsigtsvækkende i japansk kriminalhistorie.

Takuma blev efterfølgende diagnostiseret som værende mentalt forstyrret, men han blev alligevel dømt til døden i 2003 og modtog sin straf i form af hængning den 14. september 2004, hvilket var en forholdsvis kort tid på dødsgangen, hvilket blot bekræftede omfanget af hans forbrydelse. Det kom dog frem, at Takuma tidligere havde modtaget en fængselsstraf for voldtægt. Under sin barndom mishandlede han desuden katte ved blandt andet at sætte ild til dem, ligesom det kom til fysiske konfrontationer mellem ham og hans lærere og far. Hans forældre var bekendt med deres søns psykiske problemer, men de kunne ikke modtage hjælp fra systemet. Først som voksen kom Takuma i behandling i forbindelse med sine gentagende lovovertrædelser, men selvom han blev indlagt og sågar forsøgte selvmord ved at springe ud fra en bygning, blev han hurtigt udskrevet og erklæret for egnet til at kunne tage vare på sig selv. Før skolemassakren havde han været anholdt 11 gange, og på dagen, hvor han gik amok med en kniv, skulle han tilmed have været i retten i en sag om et overfald på en hotelansat, der førte til at han mistede sit sidste job som taxachauffør – før det var han blandt andet blevet fyret som pedel på en skole, fordi han puttede sovepiller i lærernes te. Det var åbenbart udsigten til endnu en dom, der fik Takuma til at miste besindelsen og udvise sin utilfredshed mod samfundet ved at udføre en tilsyneladende spontan massakre på en skole for velstillede børn, som han udvalgte som mål, fordi han var misundelig på deres gode tilværelse, hvilket han aldrig selv havde haft. Ifølge ham selv ønskede han at dø og ville derfor begå en forbrydelse, der kunne sikre ham dødsstraf.

Sagen førte til øget fokus på behandlingen af psykisk syge i Japan, der hidtil ikke levede op til standarden, som man kender fra Vesten. Alle omkring Takuma vidste, at han havde psykiske problemer – heriblandt Takuma selv, der tilmed frivilligt lod sig indlægge for depression på et tidspunkt, men han modtog aldrig den nødvendige hjælp og forblev i høj grad overladt til sig selv, fordi systemet ikke greb ind og anerkendte, at han havde brug for behandling, før det var for sent. 

Total Page Visits: 427 - Today Page Visits: 1